25. rujan značajan je dan 

Svečanom sjednicom Županijske skupštine u Pazinu obilježen Dan Istarske županije

| Autor: Hina
(Foto: Istarska županija)

(Foto: Istarska županija)


Svečanom sjednicom Županijske skupštine u Pazinu je obilježen Dan Istarske županije, u sjećanja na Sabor istarskih narodnih predstavnika i Pokrajinskog narodnooslobodilačkog odbora za Istru koji su 25. i 26. rujna 1943. u Pazinu potvrdili odluke o sjedinjenju Istre s maticom Hrvatskom.

fbdf

Donošenju povijesnih Pazinskih odluka o izdvajanju Istre iz Kraljevine Italije i njenom sjedinjenju s domovinom Hrvatskom prethodile su najturbulentnije godine istarske povijesti, rekla je predsjednica Županijske skupštine Istarske županije Sandra Ćakić na svečanoj sjednici u  pazinskom Spomen domu. Istaknula je kako je 1943. Istarski sabor tim odlukama "omogućio Istri novi početak, sasvim novu i svjetliju budućnost te odredio putokaz razvoja i slobode".

fbdf

"U ovim vremenima pandemije, a nadamo se i post pandemije, agresije na Ukrajinu s izravnim posljedicama za naše društvo, stvorila se velika neizvjesnost koja testira naše granice, ljudske i naše vrijednosti", rekla je Ćakić. "Naučili smo lekciju iz prošlosti i zato budimo stijena koja će obraniti i štititi slobodu, ljudski život i jednakost", dodala je. 

Istaknuvši da je 25. rujan značajan dan u istarskoj povijesti istarski župan Boris Miletić kazao je da je pred svima puno  neizvjesnosti, bilo da se govori o energetskoj krizi i drastičnom porastu cijena energenata ili o inflaciji koja posebno pogađa građane.

fbdf

"Upravo u takvim vremenima, na nama čelnicima svih razina vlasti je još veća odgovornost u upravljanju jer su financijski kapaciteti ograničeni, a potrebe nadilaze realne mogućnosti proračuna. Veća su i očekivanja građana koji očekuju oslonac, čvrste i brze odluke te konkretna rješenja, i zato nam je potrebna stabilnost i suradnja, bez obzira na politički predznak", rekao je Miletić.

Dodao je kako gospodarska ili bilo koja druga kriza ne smije nikad prerasti u krizu morala jer "dogodili li se to, vraćamo se korak unatrag, nazadujemo kao čovječanstvo".

fbdf

Župan Miletić je i danas posebno naglasio problem bespravne gradnje u Istri. "Ovo što se događa diljem Istre je neviđena uzurpacija naše djedovine, napad na sve ono što je istarski narod mukotrpnim radom i trudom godinama stvarao", rekao je.

(Foto: Istarska županija)

"U Istri imamo čitava naselja ilegalno sagrađenih objekata, a kao horor priča zvuči podatak da je na nekim područjima više ilegalnih nego legalno sagrađenih građevina", kazao je Miletić .

Dodao je da Županija može samo podnositi prijave Građevinskom inspektoratu, a 'inspektora na terenu ni za lijek'.

fbdf

Ponovno je pozvao Vladu da spusti ovlasti građevinske inspekcije na regionalnu, odnosnu lokalnu razinu te da počne kazneno goniti bespravne graditelje.

(Foto: Istarska županija)

Prije sjednice istarske Županijske skupštine izaslanstva državnog vrha, Ureda predsjednika Republike Hrvatske, Hrvatskog sabora i predsjednika Vlade RH, te Istarske županije, grada Pazina i Saveza udruga antifašista Istarske županije položila su vijence u Parku narodnog ustanka kod Spomenika žrtvama fašizma. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of