ISTRA U SABORU

Miletić: Dva ministra govore jedno, dva drugo. NAŠU VLADU NE RAZUMIJE NI EUROPSKA KOMISIJA


„Vladi nedostaju jasna vizija, jasna razvojna strategija i odlučnost – odlučnost da se jasno odredi prema brojnim problemima, otvorenim pitanjima i izazovima“, rekao je predsjednik IDS-a Boris Miletić u Hrvatskom saboru komentirajući izvješće o radu Vlade premijera Andreja Plenkovića.

Miletić je ukazao na velike pogreške koje je Vlada načinila u pet važnih područja gospodarskog i političkog života. Posebno je upozorio na odnos prema brodogradnji, naglasivši da „dva ministra govore jedno, dva ministra govore drugo i onda kad zajedno s kolegom županom dođem u Europsku komisiju kažu da su kompletno zbunjeni, jer nisu uspjeli shvatiti želi li naša Vlada zadržati brodogradnju ili je se želi riješiti.”

Uljanik se gura u stečaj

- Svojim ignoriranjem i tromošću otjerali ste radnike u štrajk, nakon čega je brodogradilište izgubilo dodatnih 25 milijuna kuna i dogovorene poslove, poručio je Boris Miletić i dodao da je šteta učinjena i da se vrijeme više ne može vratiti. - Danas je 10.10., a vi još uvijek ne znate ni što će biti s Uljanikom, ni s brodogradnjom. Vaš odnos prema Uljaniku - koji je vaše vlasništvo - najbolje ilustrira odnos ove Vlade prema gospodarstvu i razvojnoj politici Hrvatske. Jer ovdje više ne pričamo o jednom brodogradilištu. Pričamo o odnosu Vlade prema cijeloj gospodarskoj grani koja u zemljama EU-a odlično funkcionira zato jer su se države njome bavile, kazao je predsjednik IDS-a te uputio vrlo jasnu poruku premijeru: - Ukoliko nečinjenjem gurnete Uljanik u stečaj, principijelno i odgovorno vam mogu poručiti da zaboravite prenamjenu prostora na području brodogradilišta Uljanik!

Osim brodogradnje, Miletić je govorio da Vlada čini pogreške u obrazovnom sustavu, pravosuđu i izostanku decentralizacije države.

- Hrvatska nema nikakvu obrazovnu ni razvojnu strategije, a ova Vlada po tom pitanju, osim tužnog performansa o reformi školstva, nije poduzela ništa, kazao je Miletić. Ustanovio je i da se „vidi da Hrvatska stagnira ili još gore, nazaduje, u stanju u hrvatskom pravosuđu". - Otkad je Hrvatska ušla u Europsku uniju, ništa se nije poduzelo da se ovaj ključan segment djelovanja jedne uređene države unaprijedi, napominje Miletić.

"U kampanji ste lagali"

- U kampanjama su uvijek svi veliki zagovornici decentralizacije, a kada prođu izbori i zasjedne se u fotelje u Zagrebu, svi zaborave na decentralizaciju i konkretne probleme ljudi u Vukovaru, Gospiću, Požegi i Sv. Petru u Šumi, kazao je IDS-ov Miletić u sabornici te je upozorio da se Hrvatska i dalje centralizira. - Budite toliko fer, pa recite biračima da ste ih u kampanji lagali, poručio je predsjednik IDS-a Miletić koji je upozorio i na rastući problem fašističkih incidenata u zemlji.

-Vlast apsolutno nema ni odlučnosti ni snage da se s takvim ponašanjem obračuna. Takvo ignoriranje dovodi do normalizacije ustaštva, šovinizma i eskalacije nasilja, pogotovo prema našim manjinama. Mi smo mlada država u kojoj vlast ima obavezu nametnuti neke norme demokratskog ponašanja, ali to se kod nas ne događa i smatram da je ovo jedna od najsramotnijih propuštenih prilika ove Vlade, jer bi svaka vlast bez kalkuliranja trebala spriječiti narušavanje temeljnih vrijednosti liberalne demokracije, poručio je Miletić. (D. GRAKALIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter