nakon sabora ids-a u poreču

Miletić: Vlada je mogla po postojećem modelu isplatiti plaće bez štrajka, tada se ne bi dogodilo otkazivanja narudžbi i brodova


Predsjednik IDS-a Boris Miletić u subotu je u Poreču nakon stranačkog Sabora IDS-a, ponovno prozvao Vladu zbog, kako je ustvrdio, "nečinjenja i ne poduzimanja odgovarajućih koraka u sanaciji situacije u Uljanik grupi". 

"Još prije 16 mjeseci, u studenom 2017. godine nakon prvih informacija koje smo kao lokalna samouprava dobili o poteškoćama u Uljaniku, izvijestili smo tadašnju ministricu gospodarstva Martinu Dalić te joj vrlo jasno ukazali na nadolazeće poteškoće unutar Uljanik grupe", kazao je Miletić odgovarajući na upite novinara. Smatra  kako je od tada, a nakon odobravanja "rescue aida" od 96 milijuna eura, bilo dovoljno vremena da se poduzmu potrebni koraci kako jamstva ne bi došla na naplatu.

"Vlada je mogla po postojećem modelu mogla isplatiti plaće bez štrajka, tada se ne bi dogodilo otkazivanja narudžbi i brodova. To je samo slijed koji je nastao nakon nečinjenja na vrijeme, a vrlo dobro znamo tko upravlja time i tko ima odgovornost, a to je Vlada RH", ustvrdio je predsjednik IDS-a. Dodao je kako se država, kao najveći pojedinačni vlasnik koja ima 25 posto udjela, nije dovoljno angažirala u strukturama upravljanja, neovisno o tome govori li se o Nadzornom odboru ili o Upravi društva.

"Država je i te kako imala vremena reagirati kako ne bi bili u situaciji da danas mjerimo sate ili dane i razmišljamo što će biti s brodograđevnom industrijom u Hrvatskoj. Vjerujem da se niti jedna odgovorna država neće htjeti odreći jedne tako bitne industrijske grane kao što je brodogradnja", izjavio je Miletić. Podsjetio je da su dioničari izabrali novi Nadzorni odbor koji je potom imenovao novu Upravu dok je Uprava odlučila o novom strateškom partneru.

"Sada predstoji odgovor Vlade da li prihvaća taj program restrukturiranja i strateškog partnera i nakon toga slijedi odobrenje Europske komisije, Kao što smo od početka tvrdili, a to sada svi jasno govore, i škare i platno su u rukama Vlade odnosno nadležnog ministarstva", kazao je Miletić.

Na upit novinara kakvo je njegovo mišljenje o prvom čovjeku Brodosplita odnosno o novom strateškom partneru Tomislavu Debeljaku, Miletić je rekao da o njemu ima jedino informacije iz medija jer "grad Pula još nije dobio na uvid novi program restrukturiranja".

"Što je interes Uljanika to je i interes grada i županije a to je zadržavanje brodograđevne industrije i očuvanje čim većeg broja radnih mjesta. Uprava i Nadzorni odbor su donijeli odluku o novom strateškom partneru, u tom smislu s nama se nisu konzultirali",  zaključio je Miletić. (H)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum