IMOTSKI

Milanović na obljetnici 115. imotske brigade upozorio na odnos prema Hrvatima u BiH

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Predsjednik Republike Zoran Milanović rekao je u petak na obilježavanju 31. godišnjice osnivanja 115. brigade HV- a u Imotskom da trenutno kao najveći akutni problem koji prijeti da preraste u kronični vidi odnos prema Hrvatima u BiH.

Zulum koji se zadnjih nekoliko godina više nego ikada provodi nad političkim Hrvatima i njihovim političkim položajem, ponosom i statusom kao konstitutivne zajednice u BiH je do sada nezabilježen, ustvrdio je Milanović.

Smatra da se to radi s više zloće, bezobrazluka i planske riješenosti nego ikada do sada. Hrvatska po njegovim riječima ima instrumente i to miroljubive i status jači nego ikada u povijesti da se to pitanje riješi u korist istine, pravde, prava i hrvatskog interesa.

"Država služi tome da se to štiti. Hrvatska je oslobađala BiH. To nisu radili NATO-ovi bombarderi, to su radili vaši suborci, braća po oružju, to su radile gardijske brigade, domobranske pukovnije i da nije bilo toga ne bi bilo Daytona, ne bi bilo BiH", rekao je.

Zbog ponašanja političkog vodstva Bošnjaka prema Hrvatima, predsjednik Milanović pozvao je Bakira Izetbegovića da vrati Hrvatskoj velered koji je njegovom ocu, Aliji Izetbegoviću uručio prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman.

"Danas slušamo da ljudi čiji su očevi primali najviše hrvatske veleredove namijenjene najvišim stranim velikodostojnicima, konkretno Alija Izetbegović tu istu Hrvatsku i Tuđmana nazivaju zločincima, što ne samo da je laž već je i jako bezobrazno", upozorio je. 

Dodao je da je cijeli svoj život bio na strani slabijih ili onih koje je možda greškom doživljavao kao slabije, pa i na strani bosanskohercegovačkih Bošnjaka muslimana ali da na verbalno nasilje i prijetnje fizičkim nasiljem od strane njihovog političkog vodstva koje treba odvojiti od naroda Hrvatska ne smije šutjeti.

Predsjednik Udruge hrvatskih branitelja 115. brigade HV- a Imotski Nenad Puljiz rekao je na obilježavanju osnutka postrojbe da je njihova brigada od prvog dana bila na ratištu, držali su najzahtjevnije položaje zbog čega su svi ponosni na svoj ratni put. 

"Prošli smo mnogo i svašta, ali danas smo ponosni jer slavimo svoj dan. Hvala svim suborcima i našim gostima koji su se odazvali. Imotski je uvijek bio i biti će na braniku domovine", poručio je.

Gradonačelnik Imotskog Ivan Budalić rekao je da su pripadnici brigade dali veliki doprinos i da je iz svakog domaćinstva u Imotskom barem jedan član obitelji branio Hrvatsku što je više od pet, odnosno šest tisuća branitelja, a imaju 25 tisuća stanovnika.

Visoki uzvanici, pripadnici brigade i obitelji poginulih prethodno su na tvrđavi Topana položili cvijeće i upalili svijeće. 

Kroz imotsku 115. brigadu HV- a, ali i druge postrojbe, tijekom Domovinskog rata prošlo je oko četiri tisuće mladića i muškaraca. U ratnim zbivanjima poginulo je deset pripadnika, a 200 ih je ranjeno. Od prestanka rata do danas umrlo ih je više od 400.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of