U ZNAKU ULJANIKA

Svečanost obilježavanja dana statuta istarske županije u porečkoj Istarskoj sabornici / Udovičić: Vlada će za Uljanik zasigurno donijeti odluke koje će biti održive

| Autor: Davor ŠIŠOVIĆ

U znaku poruka o donošenju Statuta Istarske županije 30. ožujka 1994. godine, kao potvrde ispravnosti istarskih stremljenja ka evropskim vrijednostima, ali i u znaku aktualnih iskaza napetosti između Istre i Zagreba zbog Uljanika, protekla je današnja svečana sjednica Skupštine Istarske županije kojom je u Istarskoj sabornici u Poreču svečano obilježen Dan Statuta Istarske županije.

Prvi su među govornicima nastupili gosti. Pomoćnica ministra turizma Monika Udovičić kao izaslanica predsjednika hrvatske Vlade podsjetila je da je u istoj zgradi prije 136 godina Matko Laginja izrekao prve hrvatske riječi u jednom zakonodavnom tijelu Istre, a skokom iz povijesti u današnjicu istaknula je spremnost Vlade u podupiranju važnih istarskih projekata kao što su bolnica u Puli ili puni profil Istarskog ipsilona.

"Hrvatska Vlada se sada nosi s najvećim gospodarskim izazovima od postizanja vlastite suverenosti. Nakon rješavanja Agrokora, koji sada posluje stabilno, pristupa se Uljaniku, čija je budućnost trenutačno prvenstveno na tijelima pravne države. Vlada će za Uljanik zasigurno donijeti odluke koje će biti održive, jer država je i dosad uvijek rješavala probleme Istre pa će tako i ovaj put bez obzira na nerazumijevanje regionalne politike", naglasila je Monika Udovičić.

Pravac razvoja

Načelnik općine Sveti Petar u Šumi Mario Bratulić, u svojstvu izaslanika predsjednika Hrvatskog sabora, također se najprije osvrnuo na prošlost, rekavši da je istarski statut naznačio pravac razvoja Istre kao otvorenog, europskog i multikulturnog društva; podržao je istarska zalaganja za veću decentralizaciju i izrazio nadu da će "Vlada donijeti najbolje odluke u korist Uljanika i njegovih radnika". Savjetnik i izaslanik hrvatske predsjednice Vladimir Lončarević istaknuo je istarsku tradiciju antifašizma, te istarski suživot Hrvata i Talijana kao vrijednu povijesnu stečevinu, a dvojezičnost koju je uspostavio istarski statut "na poseban način naglašava tu stečevinu". "Istarska županija je od svog nastanka jedan od najsnažnijih promotora decentralizacije, što podržava i hrvatska predsjednica", naglasio je također Lončarević.

Predsjednik Skupštine Istarske županije Valter Drandić bio je u svom govoru vrlo oštar govoreći o Uljaniku i odnosu državnih vlasti prema tom brodogradilištu. U događajima oko Uljanika, ustvrdio je Drandić, "opet se ponavlja scenarij novog iscrpljivanja, još gori nego kod donošenja Istarskog statuta", a hrvatske političare, među njima "nažalost i neke iz Istre", optužio je za "političku nesnošljivost i zavist prema Istri, jer umjesto da pomognu, barem s pozicija funkcija koje obnašaju, oni izriču nevjerojatne neistine i šire netrpeljivost prema svima koji ne misle kao oni i koji se ne uklapaju u taj njihov svijet nerada, neznanja i neodgovornosti". Tako je situacija u Uljaniku postala još jedan povod za napad na lokalnu i regionalnu politiku, ocijenio je Drandić, i zapitao se zašto država i Vlada nisu intervenirali na samom početku kada je Uljanik zatražio pomoć, u čemu ga je podržala i Skupština Istarske županije prije više od godinu dana. "Vjerovali smo i danas vjerujemo da ozbiljan proces restrukturiranja može osigurati nastavak proizvodnje i povećanje konkurentnosti, očuvanje radnih mjesta i dalji razvoj. Za nas stečaj nikad nije bio opcija", rekao je također Valter Drandić, rezimirajući da se država kao većinski vlasnik Uljanika prema tom svom "djetetu" ponaša neodgovorno i kažnjava ga umjesto da mu bude podrška, te se na kraju zapisao: "Zar se Istra nakon toliko godina još uvijek mora boriti za sebe i svoje? Zar se mi stvarno moramo dokazivati državi u koju smo prije 75 lit dragovoljno ušli? Nekima Istra i dalje nije dovoljno hrvatska, što god to značilo, nije im dovoljno dobra. A Istra je ustvari najhrvatskija hrvatska regija, najbolje ča Hrvatska ima."

Istarski župan Valter Flego je, kao posljednji među govornicima na ovoj svečanosti, o Uljaniku govorio najmanje od svih. U većem dijelu svoga govora on je opisao istarski put od donošenja Istarskog statuta do statusa najeuropskije i najuspješnije hrvatske regije, koja ima BDP 26 posto veći od hrvatskog prosjeka, te naglasio kako je Istra u Hrvatskoj uvijek bila korak ispred drugih, dok Hrvatska kao cjelina sve više zaostaje i po mnogim pokazateljima zauzima dno europske ljestvice.

"Hrvatska je podijeljena i bez jasne strategije razvoja. Svjedoci smo kako naša zemlja luta. Hrvatska je danas po mnogim pokazateljima, na žalost svih nas, na začelju Europske unije. Po standardu nas prestiže čak i Rumunjska, a kako stvari stoje za koju godinu postat ćemo lošiji i od Bugarske! Mladi iseljavaju iz Hrvatske jer ne vide perspektivu.

Stanovništvo je sve starije pa se postavlja pitanje kako isplaćivati mirovine našim umirovljenicama, ako nam radno sposobna populacija odlazi. A osobe treće životne dobi u Hrvatskoj žive kudikamo lošije od svojih vršnjaka diljem Europe. Obrazovanje nam zaostaje po pitanju praćenja trendova i realnih potreba tržišta rada. Nedostaju nam kadrovi budućnosti, konkurenti na globalnom tržištu. Postojeći gospodarski model apsolutno je istrošen. Moramo ga hitno mijenjati, ukoliko želimo promijeniti negativne trendove i loše ekonomske pokazatelje. Hrvatska, dakle, nije konkurentna zemlja. Hrvatska nije konkurentno mjesto za život, pogotovo mlađih, obrazovanijih i dinamičnijih ljudi", ustvrdio je župan Flego, te pozvao na "poletnost, domišljatost, fleksibilnost i inovativnost u svemu što radimo, s puno odlučnosti i hrabrosti, kao pred 25 godina".

Tretman

Slučaj Uljanika i 3. maja Flego je opisao kao "borbu za hrvatsku brodogradnju, za radnike i njihove obitelji, za očuvanje tradicije, znanja i rada koji postoje više od 162 godine. I ono što mi tražimo od ove Vlade je jednak tretman za naše brodogradilište, tretman koji su imala sva druga brodogradilišta u Hrvatskoj. To je vrlo realan zahtjev, složit ćete se, ako živimo, a živimo, u istoj državi. Jer ako ne bude tako, želi li država time pokazati da joj nije svaki dio Hrvatske podjednako važan?"

Svečanost obilježavanja Dana Istarskog statuta uveličao je pazinski Mješoviti pjevački zbor Roženice, koji je pod ravnanjem Ines Kovačić Drndić uz himne na početku, tijekom programa otpjevao još nekoliko pjesama. Roženice kroz cijelu ovu godinu brojnim programima obilježavaju 40. obljetnicu osnutka, a njihov nastup ganuo je predsjedničinog izaslanika Vladimira Lončarevića koji ih je pohvalio riječima: "Dugo već nisam čuo da netko tako zdušno i lijepo pjeva hrvatsku i istarsku himnu".

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of