ZAGREB

Malenica: Protiv dvojice pravosudnih policajaca pokrenut stegovni postupak

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica izjavio je u četvrtak da je protiv dvojice pravosudnih policajaca, kojima je jučer prije podne pobjegao zatvorenik, pokrenut stegovni postupak te su privremeno udaljeni iz službe dok se postupak ne okonča.

Malenica je pritom zahvalio Ministarstvu unutarnjih poslova i svima koji su bili uključeni u hvatanje odbjeglog zatvorenika Branimira Čalete, optuženog za ubojstvo trudne djevojke iz Ukrajine.

Čaleta iz Vinovca kod Marine, koji je pritvoren zbog optužbi da je ubio svoju djevojku Gannu Kitaevu u osmom mjesecu trudnoće, u srijedu oko podneva utekao je dvojici pravosudnih policajaca prije nego li su ga uspjeli ukrcati u službeni kombi i vratiti u splitski zatvor na Bilicama.

Prije podne je imao raspravu na Županijskom sudu nakon čega je pobjegao, i to s lisicama na rukama, a policija je isti dan oko 22 sata potvrdila da ga je uhitila.

"Što se tiče konkretne situacije, utvrđuju se sve okolnosti slučaja. Protiv dvojice djelatnika koji su iskusni, odnosno već su dugo u službi, pokrenut je stegovni postupak. Oni su privremeno udaljeni iz službe dok se taj stegovni postupak ne završi", rekao je Malenica novinarima uoči sjednice Vlade.

Vjerojatno ih je iznenadio

Čitava procedura je, kaže, uređena prema propisima - Zakonu o izvršavanju kazne zatvora, Pravilnikom o načinu obavljanja poslova osiguranja u kaznionicama i zatvorima te Pravilnikom o primjeni sredstava prisile.

"Za svakog zatvorenika, kada se radi posao sprovođenja, provodi se sigurnosna procjena, izdaje se nalog. Sad ćemo u postupku utvrditi što se konkretno dogodilo", rekao je ministar.

Dodao je da su pravosudni policajci postupali temeljem naloga. "Što se tu dogodilo, vjerojatno ih je iznenadio, no utvrđuju se sve okolnosti slučaja i djelatnici su udaljeni iz službe dok se to ne utvrdi", istaknuo je Malenica.

Nije znao odgovoriti hoće li na današnjoj sjednici Vlade biti novih razrješenja kad su u pitanju kadrovska pitanja, dodavši da će o tome razgovarati na zatvorenom dijelu sjednice.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of