KRIŽEVCI

Kamen spoticanja u spomen na negdašnjega križevačkog gradonačelnika Margulita

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Postavljanjem Kamena spoticanja u spomen na negdašnjega križevačkog gradonačelnika i farmaceuta Milana Margulita, Židova kojeg su ustaške vlasti 1942. godine ubile u koncentracijskom logoru u Staroj Gradiški, u četvrtak je u Križevcima obilježen Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta.

Margulit se rodio u Križevcima 1897. godine, bio je farmaceut u vlastitoj ljekarni i član Ljekarničke komore te križevački gradonačelnik od 1933. do 1934. godine.

U rujnu 1941. oduzeto mu je građansko pravo i koncesija, a njegova je imovina „podržavljena“.

Uhićen je i interniran u ustaški logor Danicu, u blizini Koprivnice, a zatim u Staru Gradišku, gdje je ubijen u 45. godini.

Kamen spoticanja (Stolperstein) projekt je njemačkog umjetnika Guntera Demniga koji podsjeća na sudbinu stradalih u progonu. Dosad ih je postavljeno više od 90 tisuća u 30-ak europskih zemalja.

Na postavljanju prvog Kamena spoticanja u Križevcima, gradu u kojem je svojedobno živjela mnogobrojna židovska zajednica, bili su među ostalima veleposlanik Države Izraela u Hrvatskoj Ilan Mor i predstavnik Židovske vjerske zajednice Bet Israel Ivo Goldstein.

Izraelski veleposlanik Mor rekao je kako mu je iznimno drago što u Križevcima postavljanjem Kamena spoticanja naglašavaju doprinos židovske zajednice napretku i razvoju Križevaca koji su se tako pridružili stotinama europskih gradova koji su postavili Kamen spoticanja u znak sjećanja na svoje židovske sugrađane.

Goldstein je podsjetio da je u Križevcima židovska zajednica bila relativno jaka u odnosu na veličinu grada. Kad je uspostavljena NDH, imala je 119 članova, a 15 ih je preživjelo rat.

„Kultura sjećanja mora postati baština svakog čovjeka jer na taj način stvaramo zdravo društvo“, poručio je Goldstein.

Križevački gradonačelnik Mario Rajn rekao je da se činom postavljanja Kamena spoticanja beskompromisno stavljamo na stranu dobra, s uvjerenjem da samo mir među ljudima može donijeti prosperitet svake zajednice.

„Iznimno sam ponosan što su se Križevci pridružili brojnim gradovima u Europi koji shvaćaju i doprinose potrebi sjećanja na nevino deportirane i sugrađane Židove. Našeg sugrađanina Milana Margulita simbolično vraćamo na mjesto gdje je radio i doprinosio Križevcima“, rekao je gradonačelnik Rajn prigodom današnjeg postavljanja Kamena spoticanja u Križevcima.

Veleposlanik Izraela Ilan Mor obišao je i zgradu negdašnje sinagoge, u kojoj je Turističko-informativni centar i židovske arkade na Gradskom groblju u Križevcima.

Večeras će zgrada sinagoge biti osvijetljena natpisom "We remember" uz Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta. Sinagoga je u Križevcima izgrađena 1895. godine, a zgrada je potpuno obnovljena 2014. novcem Europske unije. Arkade na groblju izgrađene su 1910. godine.

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum