PULA

IDS protiv centralizacije zdravstvenog sustava

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Čelnici IDS-a usprotivili su se u ponedjeljak najavljenim izmjenama Zakona o zdravstvenoj zaštiti poručivši da je stanje u hrvatskom zdravstvu neodrživo, a prijedlog Ministarstva zdravstva koji predviđa centralizaciju sustava može ga učiniti samo još nedjelotvornijim.

Predsjednik IDS-a Dalibor Paus i IDS-ova predsjednica Skupštine Istarske županije Sandra Ćakić Kuhar ustvrdili su na konferenciji za novinare da bi prijedlog Ministarstva zdravstva, kojim se u sklopu zdravstvene reforme želi provesti centralizacija cijelog sustava, doveo do velikog udara na pacijente i kvalitetu zdravstvenih usluga u Istri. 

Ministarstvo u prijedlogu izmjena Zakona o zdravstvenoj zaštiti predlaže da svih 57 bolnica na županijskoj razini dobiju novog vlasnika - državu. Također se predviđa centraliziranje županijskih zavoda za hitnu medicinu i za javno zdravstvo.

"Dodatna centralizacija sustava koji je i ovako centraliziran dodatno će otežati i usporiti pružanje zdravstvenih usluga. Do sada su se županije i gradovi mogli barem na neki način uključiti i ulagati u zdravstvenu zaštitu na lokalnoj razini, a ako se usvoje takve izmjene više neće moći nikako", rekao je Paus.

Ruke će nam biti potpuno vezane, upozorio je Paus ocijenivši da je zdravstveni sustav pred slomom, a pandemija ga je gurnula "skroz u crveno". Umjesto da se napravi racionalni plan spašavanja tog sustava, donosi se odluka da se bez države i državne birokracije ne može ništa.

"Svi znamo kako će završiti ako će o zamjeni stakla na prozoru pulske bolnice odlučivati službenik u Ministarstvu u Zagrebu. U prijedlogu prevladava takva nehumana i apsurdna birokratska logika, a pacijenti i korisnici zdravstvenih usluga uopće se ne spominju", ogorčen je Paus.

Predsjednica županijske Skupštine Sandra Ćakić Kuhar tvrdi da će takvim izmjenama najviše izgubiti pacijenti s područja Istre.

"U Istri se lokalnim sredstvima financiraju brojne aktivnosti i programi u zdravstvu, koji predstavljaju nadstandard u odnosu na razinu zdravstvene zaštite koju osigurava država. Zato svaka standardizacija sustava za istarske pacijente znači povratak dva desetljeća unazad", ističe Ćakić Kuhar. 

Držimo da najavljene zakonske promjene ne nose ništa dobro ni pacijentima niti zdravstvenom osoblju jer nije realno očekivati da će netko iz Zagreba prepoznati lokalne potrebe i odmah reagirati, kaže Ćakić Kuhar.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini