ZAGREB

GONG poziva na otvaranje Markova trga

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Pod sloganom “Plenkoviću i Jandrokoviću, otvarajte!” GONG je u četvrtak pozvao građane da se uključe u javnu akciju te od premijera i predsjednika Sabora zatraže otvaranje Markova trga koji je već gotovo dvije godine zatvoren za javnost zbog sigurnosnih razloga.

"U suradnji sa slovenskim institutom Danes je nov dan, Gong je izradio interaktivnu kartu Gornjeg grada na kojoj se može informirati o transparentnosti i dostupnosti rada Sabora i Vlade, ali i aktivirati se kako bi srušili barikade", stoji u priopćenju. 

Iz GONG-a pozivaju građane da izraze svoje mišljenje i pridruže se kampanji 'Otvaraj' u kojoj mogu putem digitalnog alata Parlametar inzistirati da se Markov trg otvori i pisati predsjednicima Sabora i Vlade.

Barikade ispred parlamenta i Vlade najočitiji su fizički primjer zatvorenosti i netransparentnosti, ali to nisu jedine prepreke u ostvarenju prava građana da budu informirani i uključeni.

GONG traži da Vlada vrati redovne konferencije za novinarke, kao i da pravovremeno najavljuje svoje sjednice, a ne tek par sati prije njihovog početka. Imamo pravo znati što se događa na sjednicama radnih tijela Sabora, a ako nisu prenošene na YouTube kanalu, iz zaključaka koje Sabor objavljuje to je nemoguće doznati. Od Sabora traže da, umjesto zaključaka, radna tijela Sabora objavljuju zapisnike u kojima, među ostalim, stoji i tko je od članica i članova radnog tijela bio prisutan na sjednici. 

Prema regionalnom indexu otvorenosti zakonodavnih institucija u šest zemalja regije, Hrvatski sabor tek je na četvrtom mjestu jer nema etički kodeks ni bilo kakva pravila o lobiranju. Zato što  lobiranje uopće nije regulirano, Hrvatska je po pitanju političkog integriteta lošije ocijenjena i u sklopu globalnog istraživanja Global Data Barometer objavljenog u svibnju ove godine.   

"Hrvatska mora bolje, zbog toga apeliramo na Vladu i Sabor da se otvore prema građanima, da dopuste građankama da aktivno participiraju u procesima donošenja odluka. Prvi korak prema tome je da Vlada, prije ljetne stanke Sabora, preispita koliko su i dalje nužne barikade i policijske straže oko demokratskih institucija i kakva se poruka građanima šalje ako su institucije nedostižna utvrda", poručuju iz GONG-a.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum