KORONA U HRVATSKOJ

Krunoslav Capak zabrinut. Moguće da je počeo eksponencijalni rast. VIŠE NIJE MOGUĆE PRATITI KONTAKTE

| Autor: Glas Istre
Krunoslav Capak (Foto Cropix)

Krunoslav Capak (Foto Cropix)


Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak rekao je u intervjuu za N1 televiziju da ga situacija s koronom u Hrvatskoj zabrinjava, ali se nada da će nove mjere dati rezultata te da će brojke početi padati. 

Rekao je da ne želi da nam se dogodi ono što se dogodilo Češkoj, gdje je broj rapidno porastao u dva tjedna čak za 10 puta.

Dobra vijest je da su gotovo polovica novozaraženih osobe iz samoizolacije, dakle kontakti već oboljelih. 

- Naravno da brojke zabrinjavaju, u cijeloj Europi brojke rastu, nije to samo kod nas tako, zato i donosimo ove mjere. Moguće je da je već došlo do eksponencijalnog rasta, rekao je Capak. 

Govoreći o skraćenju vremena samoizolacije, Capak je rekao da su mnoge zemlje zapadne Europe prešle na 10 dana samoizolacije, jer tada drastično pada vjerojatnost da će netko oboljeti. Istaknuo je i da je već postalo teško pratiti kontakte zaraženih.

"U situaciji kad imamo 740 oboljelih, svaki ima 5 kontakata, izračunajte koliko bi trebalo ljudi kontaktirati da im se kaže da trebaju u samoizolaciju i objasniti im što to znači. To je nemoguće napraviti sa 100 epidemiologa u državi koje imamo u ovom trenutku", rekao je Capak, dodavši da je epidemiolog Bernard Kaić predložio da osobe same sastave popis kontakata i dostave ga epidemiologu, a u nekim slučajevima to mogu obavljati i liječnici obiteljske medicine.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum