VJEROVATI IM, ILI NE?

Američki institut dodatno pogoršao korona prognoze za Hrvatsku: "USKORO ĆETE IMATI 60 UMRLIH DNEVNO"

| Autor: Glas Istre

U Hrvatskoj u proteklom periodu i dalje raste broj hospitaliziranih pacijenata zaraženih koronavirusom, ali i broj preminulih – brojka je do danas došla do 227, s tim da je samo u proteklih tjedan dana bilo 27 umrlih.

Loša epidemiološka situacija, koja Hrvatsku i dalje svrstava u vrh Europske unije po stopi oboljelih na 100.000 stanovnika, dovelo je i do revidiranja prognoze koju periodički za države svijeta objavljuje Neovisni institut za metriku i procjene u zdravstvu (IMHE) iz Washingtona. One su još gore nego prije 10-ak dana, kad se za Hrvatsku predviđalo da bi do 1. siječnja mogla imati čak 1.267 umrlih. Nove prognoze su, dakle, još crnje – ako je vjerovati američkim analitičarima, u Hrvatskoj bi do 1. siječnja 2021. godine moglo umirati 60 osoba zaraženih koronavirusom, dok će ukupna brojka preminulih doći do 2.376, piše Novi list.

Prema procjenama IMHE-a, Hrvatska će do 1. studenog imati 349 preminulih, 1. prosinca 692, dok u prosincu slijedi dodatni radikalni rast.

Jednako loše procjene odnose se i na opterećenost zdravstvenih kapaciteta – Hrvatskoj će, po mišljenju Amerikanaca, do 1. siječnja trebati 2.618 bolničkih kreveta i čak 600 respiratora. To je iznad trenutnih kapaciteta, jer iako Hrvatska formalno ima 500 stacionarnih i 300 mobilnih respiratora, na raspolaganju je ipak manje stvarna brojka.

IMHE za Španjolsku, koja ima najveću stopu obolijevanja u Europi, predviđa 67.651 umrlih do 1. siječnja, a trenutno ih je 29.848. Za Francusku, koja ima 30.950, računa 80.829 umrlih.

Što se tiče susjednih zemalja – Slovenija, koja trenutno ima 135 umrlih, do 1. siječnja trebala bi ih imati 358, Bosna i Hercegovina sa 705 skočila bi na na 2.644, a Srbija sa sadašnjih 733 na svega 755.

Treba svakako naglasiti da se IMHE, koji svoje računice bazira na najnovijim podacima WHO-a i mijenja ih sukladno kretanju epidemiološke situacije, dosad već ipak znao prilično preračunati sa svojim prognozama. U jeku prvog vala epidemije, tijekom travnja, IMHE je za Hrvatsku predviđao ukupno 166 umrlih, dakle, pogriješio je za 60-ak osoba. Dramatična razmišljanja objavio je koncem lipnja, kad je ponovno počeo jače rasti broj oboljelih. Tad su procijenili kako će do 1. listopada u Hrvatskoj biti 1.498 umrlih od koronavirusa.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum