ZAGREB

Povorka ponosa pod geslom 'Zajedno za trans prava!'

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


22. Povorka ponosa LGBTIQ zajednice, osoba i duginih obitelji, koja se ove godine održava pod geslom "Zajedno za trans prava!", krenula je u subotu oko 16 sati prema parku Ribnjak s ispunjenog zagrebačkog Rooseveltovog trga praćena zvukovima bubnjeva. 

Brojni veseli i šareno odjeveni građani ističu simbolične dugine boje, zastave, natpise i rekvizite, a usprkos nadolazećim oblacima ispred zagrebačke "Mimare" počeli su se okupljati oko 15 sati. 

Sudionici "prajda" krenuli su Frankopanskom ulicom prema centru grada, a proći će Ilicom do Trga bana Josipa Jelačića, zatim Ulicom Nikole Jurišića te Draškovićevom i Šoštarićevom ulicom. Dolazak u Park Ribnjak očekuje se oko 17,30 sati. 

Za vrijeme prolaska povorke tom je trasom tramvajski promet obustavljen.

Geslo ovogodišnje povorke je "Zajedno za trans prava!", a organizatori su upozorili kako u posljednje vrijeme svjedočimo jačanju transfobije, govoru mržnje, diskriminacije i nasilja usmjerenom prema trans osobama. 

"Na meti smo raznih političkih aktera koji svoje karijere grade nauštrb trans ljudi i naših prava i života. Politika, raznorazne stranke, institucije i crkve, javni i medijski prostor ispunjeni su transfobnim porukama kojima se pokušava degradirati naše identitete i dokinuti nam temeljna ljudska prava", istaknuto je u proglasu uoči povorke.

Naveli su kako su inicijative kojima se pokušavaju smanjiti njihova izborena prava i ograničiti dostupnost javnog zdravstva, samo neki od poteza kojima im se poručuje da nisu jednaki u društvu i da njihovi životi ne vrijede.

Trans osobe su često izložene nasilju i zlostavljanju, uskraćeno im je pravo na osobni identitet, na slobodu kretanja u javnom prostoru, na tjelesnu autonomiju, i pravo na privatni i obiteljski život.

"Trans zajednica je snažna, hrabra i ustrajna! Nadahnuće crpimo iz antifašističke, feminističke i kvir borbe za društvo pravde i solidarnosti. Naši životi su vrijedni i dragocjeni, zato u ime slobode svih nas prosvjedujemo i poručujemo: Zajedno za trans prava!", poručili su organizatori.

Na Ribnjaku će se održati i prosvjedni skup te zabavni i aktivistički program koji će trajati do 21,30 sati. Nastupit će reperica Macha Ravel i DJ Luna. Službeni after-party "HeatRave" održat će se u Boogaloo-u u 22 sata.

Povorci su se pridružili, među ostalima, zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević sa zamjenicima Danijelom Dolenec i Lukom Korlaet, predsjednik SDP-a Peđa Grbin sa članicama/ovima SDP-a, pripadnicama/ima Foruma žena i Foruma mladih, te saborske zastupnice Rada Borići i Katarina Peović i saborski zastupnik Socijaldemokrata Davor Bernardić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater