ZAGREB

22. Povorka ponosa: Pružamo otpor transfobiji svake vrste

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


22. Povorka ponosa LGBTIQ zajednice, osoba i duginih obitelji, prošla je u subotu popodne šareno i glasno centrom Zagreba - od Mimare do parka Ribnjaka, gdje su aktivisti na prosvjednom skupu poručili da zajedno u 'drugarstvu i solidarnosti' pružaju otpor transfobiji svake vrste.

Ovogodišnja Povorka ponosa ove se godine održava pod geslom "Zajedno za trans prava!" i posvećen je trans zajednici, svim interseksualnim, rodno varijantnim i nebinarnim osobama.

"Glasno prosvjedujemo i kažemo da nam je dosta homofobije, bifobije, transfobije i interfobije. LGBTQ zajednica postala je snažan, odgovoran i samosvjestan dio naše zemlje, ali nažalost naše borbe nisu završene sve dok naši zakoni i naše institucije ne prepoznaju i ne zaštite sve naše trans sestre i braću", istaknuto je na skupu. 

Organizacijski odbor Povorke ponosa na skupu je naveo da u zadnjih godinu dana svjedočimo jačanju transfobije, govoru mržnje, diskriminacije i nasilja, usmjerenog prema trans osobama. 

"Na meti smo raznih političkih aktera koji svoje karijere grade na uštrb trans osoba, naših prava i života. U kapitalističkom društvu koje traži brze i lake klikove našli su se razni samoproglašeni stručnjaci i transfobi, a kad im ponestane reklama, senzacionalistički nas mediji koriste za podizanje svoje čitanosti", istaknuli su. 

Iz Organizacijskog odbora naveli su i da su trans osobe često izložene nasilju i zlostavljanju. Kažu i da im je 'uskraćeno pravo na osobni identitet, na slobodu kretanja u javnom prostoru, na tjelesnu autonomiju te pravo na privatni i obiteljski život'.

"Mi smo tu da se borimo za sebe i za one čiji se glas ne čuje", dodali su i dobili pljesak okupljenih.

Povorku su s ulica i trgova gledali brojni građani i turisti

Zvuk bubnjeva, glazbe, zvižduka i pljeska orio se centrom Zagreba poslijepodne nakon što je povorka oko 16 sati krenula s Rooseveltovog trga. 

Povorku su gledali brojni građani i turisti. Kod Ribnjaka su s balkona pušteni šareni baloni i razvijena je velika zastava duginih boja. 

U veseloj i šarenoj povorci mogli su se vidjeti razni rekviziti, zastave, ali i transparenti poput: "Mizoginija ubija", "I see gay people", "More love less hate". 

Na Ribnjaku vlada opuštena atmosfera uz glazbene ritmove, a sudionici zagrebačkog "prajda" sjede na travi, plešu ili se druže, a u parku će  ostati do 21,30 sati uz zabavni i aktivistički program.

Službeni after-party "HeatRave" održat će se u Boogaloo-u u 22 sata, gdje će u sklopu programa nastupati zagrebački drag kolektiv House of Flamingo i Jovanka B. Titutka, koja je nedavno bila dijelom nastupa benda Let3 na Euroviziji. 

22. Povorku ponosa zajednički su organizirali kolekTIRV, Zagreb Pride, Dugine obitelji, K-zona, House of Flamingo, Trans Mreža Balkan, Ponosni Zagreb, Zbeletron, uz podršku Grada Zagreba.

Povorku podržali i političari

I ovogodišnjoj Pride povorci su se pridružili, među ostalima, zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević sa zamjenicima Danijelom Dolenec i Lukom Korlaet, predsjednik SDP-a Peđa Grbin sa članicama/ovima SDP-a, pripadnicama/ima Foruma žena i Foruma mladih, te saborske zastupnice Rada Borić i Katarina Peović te saborski zastupnik Socijaldemokrata Davor Bernardić.

Gradonačelnik Tomašević rekao je kako gradska vlast želi da se cijela LGBT zajednica i sve LGBT osobe osjećaju dobrodošlo u Zagrebu, da se osjećaju ravnopravno i da se ne osjećaju diskriminirano po bilo kojoj osnovi.

Grbin je rekao kako sudjeluje u Povorci ponosa zato što misli da treba pružiti podršku hodu za slobodu, jednakost, ravnopravnost, a pogotovo ove godine kada je tema tako pogođena, a to je borba za trans prava, koja se gaze.

Zagreb Pride je došao podržati i gradonačelnik kanadskog grada Kitchenera Berry Vrbanovic koji je podrijetlom iz Zagreba.

Povorku je osiguravala policija, prema procjeni medija sudjelovalo je nekoliko tisuća osoba, a organizatori još nisu naveli o broju sudionika.

Iz Policijske uprave zagrebačke Hini su večeras potvrdili da je, prema prvim informacijama, devet osoba dovedeno u prostorije policije zbog protupravnog ponašanja tijekom održavanja Pridea, te će utvrditi sve okolnosti događanja, o čemu će policija izvijestiti javnost.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum