VARAŽDIN

Varaždinska županija realizirala 20-ak projekata financiranih iz EU socijalnog fonda

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


U Varaždinskoj županiji provodi se ili projektira više od 40 kapitalnih projekata financiranih iz različitih fondova EU, a zahvaljujući Europskom socijalnom fondu, Varaždinska županija i njezine ustanove realizirale su njih 20-ak, rečeno je na promociji tog Fonda u utorak u Varaždinu.

Promociju Europskog socijalnog fonda plus (ESF+), ukupne vrijednosti za Hrvatsku oko 2,27 milijardi eura, čime se predviđaju značajna ulaganja u zapošljavanje i povećanje razine vještina, socijalnu politiku, obrazovanje i cjeloživotno učenje te ulaganje u zdravstvenu i dugotrajnu skrb, organizira Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

Varaždin je, uz Požegu, Vinkovce, Rijeku, Gospić, Dubrovnik, Šibenik i Karlovac, jedan od osam gradova u kojem se tijekom ožujka održava promocija radi predstavljanja mogućnosti koje su na raspolaganju iz ESF+ za novo sedmogodišnje programsko razdoblje.

Zamjenica župana Varaždinske županije Silvija Zagorec istaknula je da je ESF+ za Varaždinsku županiju od iznimne važnosti.

"U našoj županiji završava, provodi se ili projektira više od 40 kapitalnih projekata financiranih iz različitih fondova Europske unije čija je vrijednost veća od 310 milijuna eura. Kada govorimo o Europskom socijalnom fondu iz prošlog razdoblja, Varaždinska županija i njene ustanove provodile su ili su realizirale dvadesetak projekata”, kazala je Zagorec.

Dodala je da su najveći od tih projekata uspostava regionalnih centara kompetentnosti iz zdravstva, pri Medicinskoj školi Varaždin te u poljoprivredi, pri Srednjoj školi Arboretum Opeka.

Novac iz ESF i za dodatno zapošljavanje u obrazovanju, socijalnoj uključenosti, zdravstvu

Ravnateljica Uprave za programe i projekte u Ministarstvu rada i socijalne politike Nada Zrinušić istaknula je da će se većina onoga što se provodilo u prethodnoj financijskoj perspektivi financirati i dalje.

"Novčana sredstva jesu puno manja nego u drugim EU fondovima, ali ono što se postiže je vrlo opipljivo – nije infrastruktura, ali je pružanje socijalnih usluga, ulaganje u zdravstvo, zapošljavanje i obrazovanje. Sve su to stvari koje su bitne za naš svakodnevni život", izjavila je Zrinušić.

Kada je riječ o Varaždinskoj županiji, ne sumnjam da će i u idućem razdoblju sredstva maksimalno iskoristiti. Kada pogledate prethodnu financijsku perspektivu i ono što se financiralo iz ESF programa, na ovom području je provedeno 96 projekata u vrijednosti 35 milijuna eura, što nije mali novac, zaključila je Zrinušić.

Zamjenik varaždinskog gradonačelnika Miroslav Marković istaknuo je da je i Varaždin pogođen nedostatkom radne snage.

„Nadam se da će ovaj program značajno utjecati na dodatno zapošljavanje u obrazovanje, socijalno uključivanje i zdravstvo, kao ključna područja na kojima je potrebno napraviti dodatne iskorake, želimo li zadržati naše mlade”, rekao je Marković.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum