ZAGREB

Sabor u srijedu glasa o raspravljenim točkama

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Saborski zastupnici u srijedu će glasati o o raspravljenim prijedlozima zakona u prošla dva tjedna te razmotriti izmjene Zakona o terminalu za ukapljeni prirodni plin. 

Izmjenama Zakona o terminalu za ukapljeni prirodni plin se uz projekt za izgradnju infrastrukture terminala za ukapljeni prirodni plin, uređuje i potprojekt gradnje mjesta za opskrbu ukapljenim prirodnim plinom.

Donošenjem tog zakona pitanje mjesta za opskrbu ukapljenim prirodnim plinom neće se vezivati isključivo za određenu lokaciju nego će se odabrati optimalna lokacija mjesta opskrbe tim plinom uzimanjem u obzir svih tehničkih, prostornih i financijskih parametara.

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović ranije je rekao da, kako bi se zadovoljilo tržište u kratkoročnom razdoblju i do 2030. godine, u Hrvatskoj treba postojati minimalno 11 punionica koje će omogućiti punjenje cestovnih vozila, a neke od njih će trebati omogućavati i punjenje plovnih objekata.

Prije toga zastupnici će se izjašnjavati o predloženim amandmanima te glasovati o točkama raspravljenim u prošla dva tjedna. 

Zastupnici će u četvrtak raspraviti izviješće glavne državne odvjetnice Zlate Hrvoj Šipek o radu državnih odvjetništava u 2021. godini. U 2021. državni odvjetnici radili su na više od 725 tisuća predmeta pred sudovima, a riješeno je više od 227 tisuća predmeta. "U 2021. je riješeno 227.750 predmeta, što je više nego 2020. i nastavljen je trend smanjenja broja neriješenih predmeta”, rekla je Hrvoj Šipek u utorak pred saborskim Odborom za pravosuđe.

Prije toga zastupnici će raspravljati i o završnoj listi kandidata za izbor predsjednice i članova Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa.

U petak će zastupnici raspraviti Prijedlog nacionalnog programa protuminskog djelovanja Republike Hrvatske do 2026. godine po kojem naša zemlja ima obvezu do 1. ožujka 2026. uništiti sve protupješačke mine na miniranim područjima.

Također, raspravit će i izmjene i dopune Zakona o protuminskom djelovanju kojem je cilj kvalitetnije i  sveobuhvatnije unaprijediti i  ubrzati provođenje poslova razminiranja i kontrole kvalitete. Uz to, izmjenama će se i otkloniti postojeće praznine i nedorečenosti pojedinih odredbi važećeg Zakona i mogućnost njihovog različitog tumačenja i primjene.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater