VUKOVAR

Europski dom Vukovar provodi projekt o vukovarskim Židovima

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Europski dom Vukovar u partnerstvu s Kreuzberger Initiative gegen Antisemitismus iz Berlina i Documentom - Centrom za suočavanje s prošlošću iz Zagreba provodi projekt "Koga smo zaboravili - naslijeđe Židova u našem gradu".

Projekt je financirala Europska komisija s 95.145 eura, a suradnici na njemu su gimnazije u Vukovaru i u Landau, u Njemačkoj, rečeno je u petak tijekom predstavljanja projekta u čijoj će provedbi surađivati Židovska općina Osijek, vukovarski Gradski muzej i Gradska knjižnica te ostale institucije u gradu Vukovaru.

"Želja nam je kroz projekt upoznati širu javnost, osobito mlade, sa židovskom poviješću u Vukovaru i regiji i potaknuti ih na istraživanje židovske zajednice koja je nekada oblikovala grad, ali i na događaje koji su doveli do nestanka ove zajednice u holokaustu", rekla je izvršna predsjednica Europskog doma Vukovar Dijana Antunović Lazić.

Po riječima voditeljice projekta Nicole Alt, Židovska općina u Vukovaru s više od 200 članova bila je prije Drugoga svjetskog rata "jedna od najznačajnijih židovskih zajednica na tlu Hrvatske".  

"Projekt 'Koga smo zaboravili - naslijeđe Židova u našem gradu' stvorit će svijest o perspektivama koje su podzastupljene u dominantnim povijesnim narativima u Hrvatskoj i poticati javni dijalog koji vodi k većoj toleranciji prema drugim sjećanjima, jačoj društvenoj koheziji i kulturi sjećanja", rekla je Nicole Alt.

Viša savjetnica na projektu Maja Buljubašić istaknula je kako će kroz projekt učenici vukovarske Gimnazije istražiti povijest židovske zajednice u Vukovaru, u suradnji s Documentom načinit će rekonstrukcije biografija pojedinih vukovarskih Židova, a u planu je i putovanje vukovarskih gimnazijalaca u Landau kako bi se upoznali s ostatcima židovske povijesti u tome njemačkom gradu.

Ostvarit će se i uzvratni posjet učenika iz Landaua Vukovaru, postaviti izložba "Komemoracija i život Židova u Vukovaru" te održati edukacija za trenere o antisemitizmu, negiranju i umanjivanju posljedica holokausta. 

Projekt traje 24 mjeseca.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of