VINKOVCI

Grad Vinkovci informativinim letcima u borbi protiv klimatskih promjena

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Na kućne adrese Vinkovčana do kraja tjedna bit će dostavljen letak s peludnim kalendarom za područje grada te informativni letak s uputama za sprječavanje požara u sezoni grijanja, najavile su gradske vlasti.

U Gradu su, kako se objašnjava, izradili te letke dostupne svim građanima kako bi smanjili broj opasnih situacija za stanovništvo te radi očuvanja zdravlja i što uspješnije borbe protiv klimatskih promjena, koja zahtijeva sustavan rad na poboljšanju kvalitete zraka i okoliša.

Peludni kalendar izrađen je u skladu s aerobiološkim mjerenjem koje je gradski Upravni odjel za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša provodio od 2018. do 2022. godine, a koji će uz objašnjenja sadržavati i fotografije i opis alergenog bilja na gradskom području, objašnjavaju iz Grada Vinkovaca, dodajući kako je na kalendaru posebno istaknut pelud, koji se prenosi vjetrom, a najčešći je uzročnik alergija.

Kada je riječ o letku s uputama za sprječavanje požara, navodi se kako je po podatcima vinkovačke Javne vatrogasne postrojbe, u tom gradu i okolnim općinama koje pokriva ta postrojba, prošle godine bilo stotinjak požara od kojih 30 na građevinama.

Također, mjerenja Grada Vinkovaca pokazala su kako na području grada na godišnju emisiju nezdravih čestica najviše utječu kućna ložišta koja se koriste drvima za ogrjev, a velik je problem spaljivanje nedopuštenih tvari u pećima, kao što su iverica, plastificirani papir, plastika i slične tvari koje proizvode velike količine emisija štetnih za okoliš i zdravlje ljudi.

Budući da je loženje čest izvor požara, u letku su navedene i upute za sprječavanje požara u sezoni grijanja te upute u slučaju požara dimnjaka.

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini