PULA

Pula: Spajanje četiriju gradskih društava- "nema poligona za uhljebljivanje"

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Pulski gradonačelnik Filip Zoričić predstavio je u petak u Puli godinu dana pripreman projekt spajanja četiriju gradskih društava, čime je, kako je rekao, gradska uprava dobila "punu sliku stanja u svim društvima i čistu tvrtku koja nikad više neće biti poligon za uhljebljivanje". 

Riječ je o projektu pripajanja trgovačkih društava Castrum Pula 97, Fratarski i Tržnica d.o.o. trgovačkom društvu Pula sport d.o.o.

Postupak pripajanja analiziran je s pravnoga i ekonomskog aspekta interno i u suradnji s vanjskim stručnjacima posljednjih 12 mjeseci, a zaključci i ciljevi, koji su  predstavljeni medijima i javnosti, u ponedjeljak će se naći na dnevnom redu sjednice pulskoga Gradskog vijeća.

Riječ je o četiri društva koja su u stopostotnom vlasništvu Grada Pule, a sva se bave upravljanjem i održavanjem nekretnina. Tri glavna cilja pripajanja su smanjenje troškova uprave, optimizacija troškova i učinkovitije upravljanje te stavljanje vrijedne imovine u jedan d.o.o.

"Ovim postupkom željeli smo se resetirati od svih devijacija na koje se više ne želim vraćati, ali ono što želim naglasiti je da odluku nismo 'lomili preko koljena'. Početkom godine okupili smo stručnjake i dali provesti dubinsku analizu kako bi se osigurali svi preduvjeti za provođenje odluke o pripajanju", rekao je gradonačelnik.

Istaknuo je da sada imaju punu sliku stanja u svim društvima i mogu ići u spajanje "kako bi imali nov početak za funkcionalnu i čistu tvrtku koja nikad više neće biti poligon za uhljebljivanje". 

"Promijenili smo standarde i, bio ja na čelu Pule ili netko drugi, Puležanke i Puležani više nikad neće dozvoliti povratak na staro", poručio je gradonačelnik Pule  i dodao kako će se nakon pripajanja broj članova nadzornih odbora koji predstavljaju Grad smanjiti s 11 na četiri, broj direktora s četiri na dva, a povezivanjem na jednu lokaciju smanjit će se troškovi energenata i optimizirati korištenje imovine.

Također, kako je rekla pročelnica Upravnog odjela za lokalnu samoupravu Anja Ademi, racionalizirat će se troškovi, poput računovodstvenih, pravnih i IT, "imovinom će se upravljati stručnije i efikasnije, a smanjit će se mogućnost privatizacije iste imovine zbog različitog imovinskog portfelja, ali istodobno osigurati da imovina ostane u vlasništvu Grada".

"Cilj je povećati transparentnost, povećati poreznu optimizaciju, ali i standardizirati prava zaposlenika te u konačnici imati jedno efikasno gradsko društvo", zaključila je pročelnica Ademi.

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater