VINKOVCI

Vinkovci: Uskoro centar za pomoć osobama s invaliditetom

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Za dvadesetak dana u Vinkovcima bi s djelovanjem trebao započeti županijski centar za pomoć osobama s invaliditetom, najavio je u subotu u povodu Međunarodnog dana osoba s invaliditetom vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić.

Došavši u vinkovački gradski park podržati donatorsku akciju Udruge osoba s celebralnom paralizom i njihovih obitelji TRN Vinkovci "Dar za glas", Dekanić je rekao da će centar za pomoć osobama s invaliditetom biti smješten u prostorima vinkovačke Udruge osoba s invaliditetom Bubamara, koja se nalazi u stečaju, a hrvatskoj je javnosti postala poznata po Buba baru, kao pokušaju pozitivnog primjera socijalnog poduzetništva.

Međutim, nakon godinu dana rada Buba bar je zatvoren, a udruga Bubamara završila je u stečaju.

„Značajno smo podignuli ljestvicu uvjeta po kojima će raditi centar. Smatram da je prostor dobar, prilagođen potrebama osoba s invaliditetom i mislim da će im biti dobro u tom prostoru”, kazao je Dekanić dodavši da će centar biti mjesto za druženje i pružanje pomoći onima koja je najpotrebnija.

Po riječima predsjednice Udruge TRN Renate Musil Vorgić, donatorska akcija namijenjena je skupljanju sredstava za kupnju Tobii Communicatora, softverskog paketa za potpomognutu komunikaciju koji tekstove i simbole pretvara u razumljiv govor.

"Želja nam je pružiti podršku osobama s različitim motoričkim i kognitivnim teškoćama kako bi mogli voditi neovisnije i bogatije živote, a cijena uređaja je oko 45.000 kuna", kazala je.

Pojasnila je da neki od članova Udruge TRN imaju fizičke poteškoće zbog kojih su često „zaključani u svom tijelu“ bez mogućnosti komunikacije, a asistivna tehnologija 21. stoljeća može im značajno pomoći i olakšati svakodnevnicu.

Donatorsku akciju podržao je i vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić rekavši kako je važno dati potporu udrugama kao što su TRN.

"Udruga je vrlo aktivna, ima brojne akcije i djeluje edukativno prema članstvu i javnosti te doprinosi kvaliteti Vinkovaca kao grada koji prepoznaje probleme osoba s invaliditetom", rekao je Bosančić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater