ZAGREB

Sabor: Prihvaćen amandman zastupnika iz Šibensko-kninske županije

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Zajednički amandman zastupnika iz Šibensko-kninske županije podržao je u ponedjeljak u Hrvatskom saboru predstavnik Vlade, pa će se u proračunu za 2023. osigurati pola milijuna eura za izradu dokumentacije potrebne za izgradnju zračne luke Srce Dalmacije (Drniš/Šibenik).

Amandman su zajednički predložili Branka Juričev Martinčev (HDZ), Josip Begonja (HDZ) , Hrvoje Zekanović (HDS) i Franko Vidović (Socijaldemokrati), te je prihvaćen u nešto izmijenjenom obliku.

„Drago mi je da je amandman prihvaćen, ovo je pravi način za valorizaciju Dalmatinske zagore, posebice u kontekstu razvoja turizma, ne samo za Šibensko -kninsku županiju nego čitavu Dalmaciju”, ustvrdio je zadovoljno Zekanović.

To je jedan od  rijetkih amandmana na državni proračun za iduću godinu koje je Vlada prihvatila od ukupno preko 420 podnesenih, zbog čega je dio oporbenih zastupnika negodovao.

Podnijeli smo stotinjak amandmana koji obuhvaćaju sve dijelove Hrvatske i sve skupine građana, od mladih do umirovljenika, a Vlada je sve odbacila, kazao je Nikola Grmoja (Most).

„Stalno slušamo priče da smo destruktivni, a konkretni prijedlozi u korist naših sugrađana uporno se odbacuju”, rekao je.

Zbog centraliziranog sustava traži se sufinanciranje za mnoge projekte

I Emil Daus (IDS) izrazio je nezadovoljstvo malih brojem prihvaćenih amandmana. Klub IDS-a podnio je 54 amandmana u vrijednosti 174 milijuna eura, a odobren je samo jedan polovično u vrijednosti 120 tisuća eura, onaj za sanaciju Eufrazijeve bazilike.

„Ne bismo tražili ništa ili malo da sustav upravljanja nije tako centraliziran, da je sustav kako treba ne bi trebalo tražiti sufinanciranje za mnoge projekte",  ustvrdio je Daus.

Odbijanje amandmana za stipendiranje učenika u Slavoniji, Baranji i Srijemu nagnalo je Sabinu Glasovac (SDP) na ocjenu da je Vlada bešćutna i nema osjećaja za to područje.

Božo Petrov (Most) čestitao je pak vladajućima što već pet godina razmišljaju o izgradnji mosta u Metkoviću i pritom pet godina odbijaju njegov amandman, uvijek čitajući isto obrazloženje.

Od jutra zastupnici se izjašnjavaju o amandmanima, do 15,30 sati stigli su do 180-tog, što znači da će se rasprava protegnuti na cijeli dan.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater