SABOR

SDP o izmjenama zakona: INU OPET PREDAJETE MAĐARIMA, IZDAJETE NACIONALNE INTERESE

(Hina)

(Hina)


Malobrojni SDP-ovci u utorak su u gotovo praznoj sabornici više od četiri sata branili svojih 300-tinjak amandmana na izmjene Zakona o Ini koje su podnijeli jer isti nije bio u redovitoj, već u hitnoj saborskoj proceduri, prozivajući HDZ-ovce da se njihov slogan "Vjerodostojno" odnosi jedino na "vjerodostojnu izdaju povjerenja birača", jer Vlada predaje Inu u ruke Mađara te izdaje nacionalne interese.

"Ovaj zakon uređuje područje privatizacije najveće hrvatske kompanije i tražio bi ozbiljnu i sveobuhvatnu raspravu. No, Vlada je promijenila pristup pa je savjetovanje bilo u razdoblju kada ga građani nisu mogli ni primijetiti, za vrijeme božićnih blagdana, nije trajalo ni u punom obimu od 30 dana, a onda je još upućen i u hitnu proceduru”, zamjerao je SDP-ovac Peđa Grbin.

Ustvrdio je i kako ne stoje ni Vladine teze da se predloženo provodi zbog usklađivanja s propisima EU.

"Sama činjenica da Europska komisija smatra da neki akt nije usklađen s pravnom stečevinom EU ne znači i da je to točno. Nije Europska komisija ta koja donosi odluku o usklađenosti akata, nego je to sud EU”, poručio je i prozvao Vladu da nije ni pokušala dokazati kako je ovaj zakon u skladu sa zakonodavstvom EU.

Hajdaš Dončić zabrinut za hrvatski energetski suverenitet

"Normalna država i vlada trebala bi definirati energetsku razvojnu strategiju. Po dosadašnjim podacima ne vidimo neki ambiciozni plan energetske strategije”, rekao je SDP-ov Siniša Hajdaš Dončić, izražavajući zabrinutost za hrvatski energetski suverenitet.

I njegov stranački kolega Domagoj Hajduković mišljenja je da dok nema energetske strategije dotle donošenje 'ad hoc' zakona po hitnom postupku o tako važnim pitanjima neće doprinijeti energetskoj neovisnosti.

"Zašto je Vlada pokleknula pred pritiscima Bruxellesa? Postojali su i u vladi Zorana Milanovića, no nismo željeli pokleknuti jer dok se ne riješe sudski postupci svako petljanje u ovu problematiku ne bi bilo konstruktivno za Hrvatsku”, istaknuo je Hajduković.

Jovanović: Nadam se da će i treća HDZ-ova vlada pasti na Ini

SDP-ovac Željko Jovanović je pak HDZ-ov predizborni slogan 'Vjerodostojno' nazvao posve promašenim i posjetio kako su dvije hrvatske vlade pale zbog događaja oko Ine (obje HDZ-ove na čelu s Ivom Sanaderom i Tomislavom Karamarkom, koji je za premijera postavio Tihomira Oreškovića), pa se nada da će iz istog razlog HDZ izgubiti naredne izbore.

Zanimljivo bi mu, kaže, bilo znati o čemu je premijer Andrej Plenković razgovarao s mađarskim kolegom Viktorom Orbanom kada je bio u Hrvatskoj.

Da Vlada "glavinja bez programa i plana” smatra i SDP-ovac Saša Đujić. "Da ova vlada ima plan ne bi premijer tako paušalno za Badnjak 2016. bez analiza rekao 'vratit ćemo Inu u hrvatske ruke'”, poručio je i vladajuće prozivao za izdaju hrvatskih nacionalnih interesa. Prodaja HEP-a je, tvrdi, već najavljena, a sada je "valjda na redu prodaja voda". I SDP-ovac Hajduković je, referirajući se na HDZ-ov predizborni slogan 'Vjerodostojno', ustvrdio da je ta stranka jedino vjerodostojno izdala povjerenje birača.

Vladi zamjera i to što bi po predloženim zakonskim izmjenama hrvatska vlada imala dva predstavnika koji bi u budućnosti nadzirali poslovanje Ine, a u ovom trenutku, napominje, imamo tri člana Uprave koji nemaju toliki utjecaj, ali ipak kakav-takav utjecaj imaju na donošenje odluka. Zapitao se i je li predloženo rezultat nekakvih dogovora na relaciji Orban-Plenković.

Milatić: U Uprave Ine i dalje će biti predstavnici Vlade RH, plus dva neovisna člana

"U Ini će i dalje biti predstavnici Vlade RH u Upravi, plus dva neovisna člana koji su predviđeni zakonom”, pojasnio je državni tajnik za energetiku Ivo Milatić koji je ispred Vlade kratko i 'glatko' odbijao sve SDP-ove amandmane.

SDP-ovac Predrag Matić ironično je rekao kako nam je "predsjednica otkrila da korupcija vuče korijene iz Austro-Ugarske, dok nam HDZ omogućava da se povijest ponavlja i da se ponovno tamo vratimo”. "Od 90-tih banke smo prodali Austrijancima, Inu ćemo sada prodati Mađarima, pa su prema tome velike šanse da ponovno živimo u Austro-Ugarskoj”, naglasio je Matić.Nakon višesatne rasprave o svojim amandmanima SDP-ovci su zaključili kako je "nakon rasprave o 105 amandmana izlišno i dalje raspravljati o njima i ponavljati se" no i dodali kako ustraju na tome da se o njihovim amandmanima glasuje.

"Ne morate prihvatiti ove amandmane. Svima je jasno da su predloženi samo da bi se ukazalo na problem. Prihvatite naš predloženi Zaključak, provedimo o ovom zakonu drugo čitanje", apelirao je na kraju SDP-ovac Peđa Grbin.

Zakonom o privatizaciji Ine mijenja se samo jedan članak

Predloženim izmjenama Zakona o privatizaciji Ine, o kojima bi se sutra trebalo glasovati, mijenja se članak 10. kojim Hrvatska ima ekskluzivna prava vezana uz kontrolu nad promjenama u vlasništvu društva, mogućnost veta na određene odluke uprave te pravo prvokupa cjelokupne ili dijela imovine.

Isti se, tvrde u Vladi, predloženim usklađujemo s europskom pravnom stečevinom.

Prema prijedlogu, stjecatelj dionica Ine koji želi prijeći prag od 50 posto dionica o tome bi trebao obavijestiti resornog ministra te mu predati dugoročni plan upravljanja poslovanjem.

Temeljem mišljenja ministra, Vlada bi donijela odluku o suglasnosti za stjecanje dionica u roku od 30 dana. Suglasnost bi mogla uskratiti ili oduzeti ako ocijeni da to predstavlja ozbiljnu prijetnju javnoj sigurnosti i iznimnu opasnost od ugroze sigurne i redovite opskrbe energijom. (Hina)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum