SABOR

Od 70-tak amandmana na Zakon o zdravstvenoj zaštiti PROŠLO TEK NEKOLIKO

Ilustracija (Arhiva)

Ilustracija (Arhiva)


U Hrvatskom saboru u utorak je gotovo dva sata trajalo izjašnjavanje zastupnika o sedamdesetak uglavnom oporbenih amandmana na konačni tekst Zakona o zdravstvenoj zaštiti, no 'zeleno svjetlo' Vlade dobilo je tek njih nekoliko, i to onih nomotehničke naravi.

"Kao na tekućoj vrpci odbijate dosta dobrih amandmana. Mi smo predložili 17 amandmana, a imamo osjećaj da ćete odbiti sve, no bitno je da čuju naši građani kako se to brine vlada - 'tko je s nama njegovo može proći, a tko nije s nama taj je protiv nas'. Da sam rekao da ću vas podržati vi biste prihvatili svih 17 amandmana i rekli da ako ih imam još, donesem ih što prije”, poručio je vladajućima Ivan Lovrinović (Promijenimo Hrvatsku).

Oporba je amandmanima aktualizirala i pitanje koncesija u obiteljskoj medicini, pa dok dio oporbenih zastupnika smatra da i dalje treba ostati broj ordinacija zakonom određen po domovima zdravlja, Mostova Ines Strenja Linić i Lovrinović tražili su da tko hoće može u koncesiju.

"Ako ostane ovakva odredba u zakonu, do 25 posto ordinacija u okviru domova zdravlja, to znači da može i ne mora biti 25 posto ordinacija. Mi smo predložili da minimalno 30 posto ordinacija mora ostati u sustavu domova zdravlja, da bi osigurali financijsku stabilnost domova zdravlja i dostupnu zdravstvenu zaštitu svim pacijentima, posebice u ruralnim područjima. Na ovaj način šaljete poruku 'Ne trebaju nam domovi zdravlja'”, istaknuo je HSS-ov Davor Vlaović.

Resornog ministra Milana Kujundžića, koji smatra da odredba o do 25 posto ordinacija koji ostaju u domovima zdravlja "stvara ravnotežu privatnog i javnog”, pozvao je da javno kaže da nam domovi zdravlja zapravo ne trebaju. "Vi ste kao ministar dirigent koji upravlja sustavom, ali vam je orkestar raštiman, domovi zdravlja ne funkcioniraju, nemate prvih violina jer nema liječnika”, poručio je Vlaović ministru.

Mrsić: Nastavlja se privatizacija i amerikanizacija zdravstva

Nezavisni Mirando Mrsić naglasio je kako je "vrag u detaljima", jer riječ 'do' 25 posto omogućava da u domovima zdravlja nude i nula posto ordinacija koje nisu privatizirane čime se, upozorava, nastavlja privatizacija i i amerikanizacija hrvatskog zdravstva. "Mislim da ste trebali napraviti iskorak i vratiti se Štamparovom modelu doma zdravlja”, poručio je Mrsić.

S druge strane, Strenja Linić i Lovrinović traže da svi koji to žele mogu biti koncesionari. "I sada je 70 posto liječnika koncesionara i pacijent ne vidi razliku između koncesionara i liječnika doma zdravlja", rekla je Strenja Linić i dodala da su liječnici u domovima zdravlja u podređenom odnosu s plaćom od 7 do 8 tisuća kuna.

Lovrinović pak u odustajanju od toga da svi mogu u koncesiju vidi rukopis lokalnih moćnika, prije svega zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića. "Sada liječnici u domovima zdravlja moraju zaraditi za direktore i vozače", poručio je.

O istražnom povjerenstvu za Agrokor u 15 sati

O raspravljenim amandmanima Sabor će, kako je najavio predsjednik parlamenta Gordan Jandroković, glasovati u srijedu.

Rasprava o oporbenom prijedlogu da se osnuje novo istražno povjerenstva za Agrokor trebala bi početi u 15 sati, nakon sjednice saborskog Predsjedništva. (Hina)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum