ZAGREB

Zalihe industrijskih proizvoda pale na mjesečnoj i godišnjoj razini

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Ukupne zalihe gotovih industrijskih proizvoda na kraju lipnja ove godine bile su manje za 6,9 posto u odnosu na prethodni mjesec te 1,6 posto manje u odnosu na lipanj prošle godine, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Prema glavnim industrijskim grupacijama (GIG), na mjesečnoj razni su najviše pale zalihe energije, za 17,8 posto. Zalihe kapitalnih proizvoda su manje za 12,7 posto, netrajnih proizvoda za široku potrošnju, za 6,2 posto,  intermedijarnih proizvoda za 4,7 posto te trajnih proizvoda za široku potrošnju za 0,1 posto.

Na godišnjoj su razini zalihe energije porasle 10,1 posto, a netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 8,3 posto.

Zalihe kapitalnih proizvoda su pale za 19,9 posto, intermedijarnih proizvoda za 12,3 posto i trajnih proizvoda za široku potrošnju za 12,2 posto.

Statistika prema područjima nacionalne klasifikacije djelatnosti (NKD) pokazuje da su na mjesečnoj razini zalihe u prerađivačkoj industriji pale za 7,1 posto, a u rudarstvu i vađenju za 3,2 posto.

U sklopu prerađivačke industrije najveći rast zaliha na mjesečnoj razini bilježi se u proizvodnji ostalih prijevoznih sredstava, za 84 posto te proizvodnji motornih vozila, prikolica i poluprikolica, za 20 posto.

Najviše su pale zalihe u proizvodnji električne opreme, za 21,1 posto te proizvodnji koksa i rafiniranih naftnih proizvoda, za 21 posto. 

Na godišnjoj su razini, pak, zalihe u prerađivačkoj industriji pale za 1,5 posto, a u rudarstvu i vađenju za 3,2 posto.

Statistika u sklopu prerađivačke industrije najveći rast zaliha bilježi kod proizvodnje osnovnih farmaceutskih proizvoda i farmaceutskih pripravaka, za 29,2 posto, proizvodnje metala, za 25,8 posto te kod proizvodnje rafiniranih naftnih proizvoda, za 18,9 posto.

Najveći pad je zabilježen kod proizvodnje papira i proizvoda od papira, za 25,1 posto.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater