LONDON

SVJETSKA TRŽIŠTA: Europske burze oštro pale drugi dan zaredom

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Na europskim su burzama u četvrtak ujutro cijene dionica oštro pale, kao i na Wall Streetu dan prije, jer ulagači nisu skloni rizičnijim investicijama zbog povećanja kamatnih stopa, uz istodobno usporavanje rasta svjetskog gospodarstva.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati u minusu 1,2 posto, nakon što je jučer pao 1 posto.

Pritom je londonski FTSE indeks skliznuo 0,80 posto, na 7.379 bodova, dok je frankfurtski DAX potonuo 1,41 posto, na 13.809 bodova, a pariški CAC 1,84 posto, na 6.236 bodova.

I na azijskim su burzama cijene dionica oštro pale, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, oko 9,30 sati biou minusu 1,9 posto, izgubivši veći dio dobitaka od prethodnih dana.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks skliznuo 1,9 posto, dok su cijene dionica u Južnoj Koreji, Australiji i Hong Kongu pale između 1,3 i 2,3 posto. U Šangaju su, pak, porasle 0,3 posto.

Nakon rasta početkom tjedna, jutros su azijski indeksi izgubili veliki dio prethodnih dobitaka jer ulagače zabrinjavaju visoka inflacija, rat u Ukrajini, 'zatvaranje' niza kineskih gradova kako bi se spriječilo širenje covida-19...

Sve to izazvat će usporavanje rasta globalnog gospodarstva, a u pojedinim zemljama vjerojatno i recesiju.

„Može doći do kratkoročnog odskoka cijena dionica, kao što se dogodilo prethodnih dana, no šira slika pokazuje da je era niskih kamata završena i da smo u tranziciji prema okruženju s višim kamatama. To će pritisnuti sva tržišta koja su imala koristi od niskih kamata, a posebice tržište dionica”, objašnjava Bilal Hafeez, direktor u analitičkoj tvrtki MacroHive.

Tako se posljednjih dana odvijala i situacija na Wall Streetu. Nakon snažnog skoka u utorak, u srijedu je Dow Jones skliznuo više od 1.100 bodova ili 3,6 posto, dok je S&P 500 potonuo 4, a Nasdaq indeks 4,7 posto.

Najveći dnevni pad S&P 500 od lipnja 2020. posljedica je, među ostalim, pada cijene dionice Targeta za 25 posto, nakon što je taj trgovački lanac izvijestio o oštrom padu dobiti u prvom tromjesečju i upozorio na rast troškova za gorivo i transport.

Dan prije najveći američki trgovački lanac Walmart smanjio je iz istih razloga procjene buduće dobiti.

U svih 11 najvažnijih sektora S&P 500 cijene su dionica jučer pale, a najviše u trgovačkom i potrošačkom, više od 6 posto.

Zbog visoke inflacije, slabi kupovna moć

„Ovaj pad posljedica je procjena o tome kako će dulje nego što se očekivalo razdoblje bržeg rasta inflacije od plaća utjecati na potrošnju u maloprodaji. Rezultati trgovačkih lanaca počinju pokazivati utjecaj slabljenja kupovne moći potrošača”, kaže Paul Christopher, strateg u Wells Fargo Investment Institute.

Taj je institut jučer objavio da krajem ove i početkom iduće godine očekuje blagu recesiju u američkom gospodarstvu.

Rast inflacije, rat u Ukrajini, dugotrajni poremećaj u nabavnim lancima, 'zatvaranja' gradova u Kini zbog koronavirusa i zaoštravanje monetarne politike središnjih banaka posljednjih mjeseci pritišću tržišta dionica jer izazivaju strahovanja od usporavanja rasta globalnog gospodarstva.

Od početka godine S&P 500 pao je oko 18 posto, dok je Nasdaq indeks potonuo 27 posto.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum