SVJETSKA TRŽIŠTA:

Azijske burze nadoknađuju gubitke

| Autor: Hina
EPA

EPA


Na azijskim su burzama u utorak cijene dionica porasle, nakon dva dana pada, no trguje se oprezno zbog usporavanja rasta globalnog gospodarstva i rizika od recesije u SAD-u.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u plusu 0,3 posto, nakon što je jučer potonuo 1,4 posto.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks skočio više od 2 posto, nakon što je jučer potonuo 3 posto.

Cijene dionica u Singapuru, Australiji, Južnoj Koreji i Hong Kongu porasle su, pak, između 0,1 i 0,3 posto, dok su u Šangaju pale 0,8 posto.

Smirivanje Wall Streeta

Azijska tržišta podržalo je jučerašnje smirivanje Wall Streeta, gdje je Dow Jones indeks blago porastao, a S&P 500 blago pao, nakon što su u petak potonuli više od 1,7 posto.

No ulagači su oprezni jer niz posljednjih makroekonomskih podataka ukazuje na usporavanja rasta najvećih svjetskih gospodarstva, od SAD-a i Kine do eurozone i Japana.

Uz to, ulagače zabrinjava tzv. inverzija krivulje prinosa na američke obveznice, pri čemu su dugoročni prinosi pali ispod kratkoročnih, što je obično najavljivalo recesiju u američkom gospodarstvu u roku od godinu dana do dvije godine.

Zbog toga ulagači pažljivo prate kretanja prinosa na tržištu obveznica.

Dolar ojačao prema jenu

A na valutnim je tržištima jutros dolar nadoknadio jučerašnje gubitke prema jenu.

Jutros se tečaj dolara prema japanskoj valuti kreće oko 110,10 jena, nakon što je jučer u jednom trenutku zaronio na 109,70 jena, najnižu razinu od početka veljače.

No, američka je valuta oslabila u odnosu na europsku, pa je cijena eura dosegnula 1,1315 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,1295 dolara.

Cijene nafte porasle

Cijene su nafte, pak, porasle. Na američkom je tržištu cijena barela jutros skočila gotovo 0,7 posto, na 59,20 centa, dok je na londonskom tržištu barel poskupio 0,2 posto, na 67,33 dolara.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum