TEL AVIV

Slaba prodaja u Sjevernoj Americi zakočila Tevu u trećem tromjesečju

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Izraelska farmaceutska tvrtka Teva, vlasnica hrvatske Plive, izvijestila je u srijedu da su joj prihod u trećem tromjesečju zakočili pad prodaje u Sjevernoj Americi i utjecaj pandemije covida 19 na bolničko liječenje i posjete ordinacijama.

Prihod najvećeg proizvođača generičkih lijekova u svijetu pao je u razdoblju od srpnja do rujna dva posto, na 3,89 milijardi dolara.

Dobit prije kamata, poreza, deprecijacije i amortizacije (EBITDA) iznosila je 954 milijuna dolara. U istom razdoblju prošle godine kompanija je u toj stavci bilježila gubitak od 3,96 milijardi dolara zbog troška otpisa nematerijalne imovine.

Neto dobit utvrđena prema američkom računovodstvenom standardu iznosila je razdoblju od srpnja do rujna 292 milijuna dolara, nakon 4,34 milijarde dolara neto gubitka u istom prošlogodišnjem razdoblju. 

Uteg rezultatima u ljetnom tromjesečju bio je 7-postotni pad prihoda u Sjevernoj Americi, na 1,88 milijardi dolara, zbog smanjenih aktivnosti u bolnicama i ordinacijama u jeku pandemije covida 19.

Isti je postotni pad bilježio i prihod od prodaje generičkih lijekova, na 859 milijuna dolara. U Europi porastao je pak devet posto, na 1,22 milijarde dolara.

Oslonac rezultatima bio je veći prihod od prodaje lijeka za Huntingtonovu bolest Austedo, za 19 posto, i lijeka za migrenu Ajovyja, za 31 posto. 

Izraelska je farmaceutska tvrtka u razdoblju od srpnja do rujna smanjila ulaganja u istraživanje i razvoj za 14 posto, na 222 milijuna dolara, režući projekte novih lijekova za bolove i neuropsihijatrijske bolesti i novih generičkih lijekova.

Tevin je dug na kraju rujna bio za 5,2 posto manji nego na kraju lipnja i iznosio je 23,8 milijardi dolara.

Kompanija u ovoj godini očekuje prihod u rasponu od 16 do 16,4 milijarde dolara, nakon prošlogodišnjih 16,7 milijardi dolara. Prilagođena dobit po dionici trebala bi se kretati u rasponu od 2,5 do 2,7 dolara, u usporedbi s prošlogodišnjih 2,57 dolara. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini