ZURICH

Poslovni rezultati Adecca pod pritiskom gospodarskog usporavanja

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Neizvjesnost uzrokovana američko-kineskim trgovinskim ratom, slabljenje automobilskog sektora i izlazak Britanije iz Europske unije smanjili su potrošnju kompanija na zapošljavanje, konstatirala je u utorak grupa Adecco u poslovnom izvješću za treće tromjesečje.

Prihodi vodeće svjetske kompanije za posredovanje u zapošljavanju pali su u trećem tromjesečju dva posto, na 5,89 milijardi eura. Prilagođeni za promjene valutnih tečajeva i dane trgovanja, smanjeni su četiri posto.

Neto dobit potonula je 34 posto, na 179 milijuna eura, zbog visoke poredbene osnovice u istom prošlogodišnjem razdoblju kada su prodali tvrtku Beeline.

Rezultati kompanija za posredovanje u zapošljavanje pozorno se prate zbog naznaka trendova u širem gospodarstvu. Poslodavci izbjegavaju zapošljavati nove radnike, strahujući od posustajanja gospodarskog rasta i pada narudžbi.

"Kada pogledate naše podatke, može se reći da je gospodarska nesigurnost definitivno i dalje prisutna", konstatira izvršni direktor Adecca Alain Dehaze.

"Ništa nije riješeno - ni trgovinski rat, ni Brexit. Politička nestabilnost još je uvijek snažna u mnogim zemljama - primjerice u Čileu, Sjedinjenim Državama i Hong Kongu", istaknuo je Dehaze.

Tvorničke aktivnosti u eurozoni naglo su se smanjile u listopadu, odražavajući nastavljeni pad u njemačkoj industriji, napominje čelnik Adecca. Kao dobru vijest izdvaja tek činjenicu da pad nije izraženiji nego u prethodnom mjesecu.

"Kada pogledate rujan i listopad, pad se stabilizirao na stopi od minus četiri posto - nije se dodatno pogoršao", rekao je.

Napominje i da je britansko tržište privremenog zapošljavanja uglavnom stabilno jer kompanije zapošljavaju radnike na kraće vremensko razdoblje, nastojeći procijeniti kako će na njih utjecati potencijalan neuredan izlazak zemlje iz EU-a. Sukladno tome, smanjili su zapošljavanje na neodređeno vrijeme, rekao je Dehaze.

Posebno je u Britaniji oslabila potražnja za radnicima na neodređeno vrijeme u IT sektoru, što signalizira probleme u sektoru financijskih usluga, tradicionalno velikom poslodavcu stručnjaka na tom području.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater