UDRUGA TVRTKI HRVATSKE PRERAĐIVAČKE INDUSTRIJE I DJELATNOSTI U TEHNOLOGIJI

OSNOVAN UPIDuT: Teme kojima će se baviti su cijene energenata i tržište rada. Među osnivačima su dvije tvrtke iz Istre: Tehnomont i Agrolaguna

Činjenica je da su pitanja vezana uz industriju prečesto potpuno zanemarena, premda bi svi trebali biti svjesni da bez industrije nema dodatne vrijednosti ni pravog izvoza, kaže Gordana Deranja, čelnica Tehnomonta

| Autor: Milan PAVLOVIĆ
Članovi osnivačke skupštine

Članovi osnivačke skupštine


"S obzirom na pandemiju i enormni porast cijena sirovina i energenata s kojima se svakodnevno susrećemo, činjenica je da su pitanja vezana uz industriju prečesto potpuno zanemarena, premda bi svi trebali biti svjesni da bez industrije nema dodatne vrijednosti ni pravog izvoza. Svi znaju sve o turizmu, svakodnevno se broje dolasci i noćenja, a o tome kako se industrija nosi sa sve većim teretom rasta cijena sirovina i može li podnijeti ogroman rast cijene struje i drugih energenata - ne pita se nitko. Stoga smo se okupili, dosta jaka ekipa, te održali osnivačku skupštinu Udruge prerađivačke industrije i djelatnosti u tehnologiji, a nakon što ona uskoro bude i formalno registrirana, vjerujem da će nam se priključiti i brojni drugi predstavnici ovog sektora", kazala nam je predsjednica uprave Tehnomonta Gordana Deranja.

Motor razvoja gospodarstva

Pulski Tehnomont i porečka Agrolaguna zasad su jedine dvije tvrtke s područja Istarske županije koje su se uključile u inicijativu i sudjelovale u osnivanju udruge koja okuplja lidere hrvatske prerađivačke industrije, a Gordana Deranja na osnivačkoj skupštini imenovana je u njezin tročlani Savjet.

UPIDuT je udruženje tvrtki hrvatske prerađivačke industrije i djelatnosti u tehnologiji te tvrtki iz pratećih i povezanih usluga, koje zajedno čine industrijsku infrastrukturu i ukupni industrijski potencijal. Glavni izazovi prerađivačke industrije o kojima će Udruga razgovarati sa svim relevantnim donositeljima odluka, institucijama i interesnim dionicima su cijene energenata i tržište rada, potencijali EU fondova te unaprjeđenje zakonskog, administrativnog investicijskog te poslovnog okvira.

Utemeljitelji su 15 malih, srednjih i velikih kompanija prerađivačke industrije i djelatnosti u tehnologiji koje ostvaruju 6,5 milijardi kuna prihoda i zapošljavaju više od 5.500 djelatnika. Cilj udruge je udruženim djelovanjem i konstruktivnim dijalogom s dionicima relevantnih institucija, poslovnih udruženja i interesnih organizacija stvoriti snažnije pretpostavke za odgovore na izazove predstojećih razdoblja te doprinijeti rastu konkurentnosti industrije koja je u Hrvatskoj i Europi prepoznata kao motor razvoja gospodarstva.

Predsjednica Dajana Mrčela

Za predsjednicu udruge izabrana je Dajana Mrčela, predsjednica uprave Saponije d.d., vodeće deterdžentske i toaletne industrije u Hrvatskoj i članica upravnog odbora kompanije Kandit.

"Prerađivačka industrija je u temeljima hrvatskog gospodarstva i ključna za ukupnu konkurentnost gospodarstva i zemlje. Ostvaruje gotovo četvrtinu prihoda realnog sektora i osigurava jednako toliko radnih mjesta, te sudjeluje u ukupnom izvozu s više od 80 posto. Hrvatska prerađivačka industrija pokretačka je snaga u istraživanjima i razvoju, inovacijama, investicijama i izvozu, međutim, izostaju pretpostavke za njen veći rast i bolji položaj na međunarodnom tržištu. Osnovali smo udruženje kako bismo udruženim snagama doprinijeli većoj prepoznatljivosti prerađivačke industrije koja predstavlja motor razvoja hrvatskog i europskog gospodarstva. Znanja i resurse koristit ćemo za podršku u rješavanju strateških pitanja industrije: nedostatka radne snage, investicijske klime, iskoristivosti EU fondova i lakoće poslovanja. Stvaranje boljih prilika na globalnom tržištu počinje u Hrvatskoj, a agilnost u unaprjeđenju poslovnog okruženja pretpostavka je za ostvarenje tih prilika. U nastojanjima da doprinesemo većem rastu i značaju prerađivačke industrije pozivam i sva gospodarska udruženja na dijalog i suradnju, kako bismo spremnije dočekali naredna razdoblja", kazala je Mrčela nakon imenovanja.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini