ZAGREB

Njemačka će bez dodatnih mjera teško postići cilj skladištenja plina - regulator

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Ostane li dotok ruskog plina kroz plinovod Sjeverni tok 1 u Njemačku na sadašnjoj niskoj razini, ona možda neće postići svoj cilj skladištenja plina do studenog, upozorava u najnovijem izvještaju njemački regulator za električnu energiju i plin Bundesnetzagentur

Ostane li opskrba ruskim plinom preko Sjevernog toka 1 na niskoj razini, razina skladištenja plina od 95 postio do studenoga teško se može postići bez dodatnih mjera, kaže se u izvještaju, u kojemu se situacija u njemačkom energetskom sustavu ocjenjuje "napetom".

Dodaje se da smanjenje opskrbe iz Rusije utječe na prijenos plina u druge europske zemlje poput Francuske, Austrije i Češke.

Njemački regulator iznosi da je od petka protok plina iz Sjevernog toka 1 na oko 20 posto maksimalnog kapaciteta, a ukupna popunjenost njemačkih plinskih skladišta je 70,4 posto.

Zadnjih nekoliko tjedana smanjena je količina ruskog plina koja dotječe plinovodom Sjeverni tok 1, a navodno je razlog redukcija kašnjenje u isporuci plinske turbine.

Njemački kancelar Olaf Scholz prošli tjedan je rekao da Rusija odgađa preuzimanje turbine i nastavak normalnog rada plinovoda.

Nekoliko gradova u Njemačkoj uvelo je mjere racionalizacije energije kako bi pomogli bržem punjenju plinskih skladišta.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini