ZAGREB

Dolar oslabio prema košarici valuta, euro blago ojačao

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Na svjetskim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta prošloga tjedna osjetno pala jer je ulagače uznemirio kolaps nekoliko banaka, pa su utočište potražili u investicijama koje se smatraju sigurnijima u nesigurna vremena.

Dolarov indeks, koji pokazuje kretanje vrijednosti američke prema ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, skliznuo je prošloga tjedna 0,8 posto, na 103,86 bodova.

Pritom je dolar prema europskoj valuti oslabio 0,2 posto, pa je cijena eura dosegnula 1,0670 dolara.

Tečaj dolara prema japanskoj valuti potonuo je, pak, 2,3 posto, na 131,90 jena.

Dolar se našao pod pritiskom zbog propasti dviju američkih banaka - Silicon Valley (SVB) i Signature – što je izazvalo strahovanja od izbijanja nove bankarske krize, slične onoj iz 2008. godine.

Američka središnja banka brzo je pokrenula program za održavanje likvidnosti, polovicom tjedna pod pritiskom se našlo još nekoliko banaka, među ostalim, First Republic.

Zbog toga je dolar oslabio, dok su na vrijednosti dobile valute koje se smatraju sigurnijim utočištem za kapital u nesigurna vremena, kao što je japanski jen.

Premda se situacija u drugom dijelu tjedna ponešto smirila, dolar se nije oporavio jer su na tržištu prevladale špekulacije da bi zbog problema u bankarskom sustavu i popuštanja inflacijskih pritisaka u SAD-u Fed mogao usporiti tempo povećanja kamatnih stopa.

Još nedavno očekivalo se da će Fed na sjednici idućega tjedna povećati kamate za agresivnih 0,50 postotnih bodova, no sada mnogi smatraju da će kamate biti povećane za 0,25 postotnih bodova, a neki da Fed uopće neće podići kamate ovoga mjeseca.

Europska središnja banka (ECB) u četvrtak je, pak, povećala ključne kamate za 0,50 postotnih bodova, premda se na tržištu špekuliralo kako bi problemi u bankama mogli navesti ECB na blaže povećanje kamata.

Unatoč agresivnom povećanju kamata, euro nije osjetnije ojačao jer se u problemima našla druga po veličini švicarska banka Credit Suisse.

Doduše, švicarska središnja banka odmah je uskočila u pomoć i odobrila kreditnu liniju od 54 milijarde dolara za Credit Suisseu, no ulagači su oprezni jer još nije poznato kako će se rasplesti situacija s drugom po veličini švicarskom bankom i koliko bi njezini financijski problemi mogli utjecati na druge banke.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini