ZAGREB

Špekulacije o zaoštravanju monetarne politike podržale američku valutu

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Na svjetskim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta prošloga tjedna porasla, nakon pada tjedan dana prije, jer su ulagači špekulirali o mogućem zaoštravanju monetarne politike američke središnje banke prije nego što se očekivalo.

Dolarov indeks, koji pokazuje kretanje vrijednosti američke prema ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, ojačao je prošloga tjedna 0,4 posto, na 92,24 boda.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao 0,3 posto, na 111,05 jena, a u jednom je trenutku dosegnuo najvišu razinu u 15 mjeseci.

Američka je valuta ojačala i u odnosu na europsku, za 0,6 posto, pa je cijena eura skliznula na 1,1865 dolara.

Prošloga je tjedna dolarov indeks nadoknadio gubitke od prethodnoga tjedna, a u jednom je trenutku dosegnuo i 92,76 bodova, najvišu razinu u tri mjeseca.

Bila je to posljedica dobrih pokazatelja iz američkog gospodarstva, zbog čega su ojačale špekulacije da bi Fed mogao početi zaoštravati monetarnu politiku prije nego što se očekivalo. Posebice, ako podaci o zapošljavanju budu znatno bolji od očekivanja, špekuliralo se.

"Tržišta valuta nedvojbeno su postala osjetljivija na očekivane američke ekonomske podatke. Dolar je ojačao na početku srpnja, a bude li podatak o zapošljavanju u SAD-u očekivan ili nešto bolji, nastavit će jačati", poručili su analitičari DBS banke.

Zahvaljujući tome, dolarov indeks dosegnuo je u petak, uoči objave izvješća o zapošljavanju, najvišu razinu u tri mjeseca.

No, nakon tog izvješća skliznuo je s te razine.

Doduše, u lipnju je u SAD-u broj zaposlenih porastao za 850.000, više nego što se očekivalo i više nego mjesec dana prije, no stopa nezaposlenosti porasla je s 5,8 na 5,9 posto.

Uz to, broj zaposlenih i dalje je oko 6,8 milijuna manji nego u veljači 2020. godine, prije izbijanja koronakrize.

A to znači, protumačeno je na tržištu, da će američka središnja banka i dalje voditi popustljivu monetarnu politiku jer joj je oporavak tržišta rada prioritet.

Naime, dužnosnici Feda već dulje vrijeme poručuju da je prerano za zaoštravanje monetarne politike, unatoč jačanju inflacije, jer se tržište rada još nije dovoljno oporavilo.

Uz to, dužnosnici Feda poručuju da će jačanje inflacije biti privremeno i da će se s usporavanjem rasta gospodarstva oslabiti.

Posljednjih se mjeseci rast potrošačkih cijena u SAD-u kreće iznad 3 posto, znatno iznad ciljanih razina Feda od oko 2 posto.

No, prije podizanja kamata, Fed će najvjerojatnije početi smanjivati program otkupa obveznica.

Prema anketi Reutersa, analitičari očekuju da će Fed u kolovozu ili rujnu najaviti strategiju smanjenja programa kupnje obveznica, ali da će stvarno smanjenje kupnji početi provoditi tek početkom iduće godine.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini