ZAGREB

Dolar oslabio prema košarici valuta drugi tjedan zaredom

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Na svjetskim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta blago pala i prošloga tjedna, drugoga zaredom, dok je cijena bitcoina dosegnula nove najviše razine u povijesti.

Dolarov indeks, koji pokazuje kretanje američke prema ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, oslabio je prošloga tjedna 0,1 posto, na 90,36 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti ojačao 0,5 posto, na 105,45 jena.

Cijena američka valute u odnosu na europsku ostala je na tjednoj razini gotovo nepromijenjena, na 1,2120 dolara.

Početkom tjedna dolar je jačao jer su ga podržavale ohrabrujuće vijesti iz američkog gospodarstva, uključujući rast prometa u trgovini na malo.

No, polovicom tjedna prekinut je niz pozitivnih pokazatelja, nakon što je objavljeno da je tjedan dana prije broj prvih zahtjeva za pomoć nezaposlenima neočekivano porastao za 10-ak tisuća, na 861.000.

Nade u brzi oporavak najvećeg svjetskog gospodarstva od koronakrize splasnule su i zbog podatka da je u siječnju broj započetih gradnji kuća pao za 6 posto, što je prvi pad tog pokazatelja u pet mjeseci.

Analitičari stoga procjenjuju da će Fed jako pažljivo formulirati poruke o monetarnoj politici u budućnosti.

Zapisnik s prošle sjednice američke središnje banke potvrdio je da su u Fedu spremni nastaviti s izuzetno poticajnom monetarnom politikom i u slučaju naglog rasta ekonomske aktivnosti.

"I dalje smatramo da će Fed biti dosljedan i ustrajati u oprezu kada je u pitanju smanjenje kupnje imovine. Držimo da će i dalje poručivati da još jako dugo neće pooštriti monetarnu politiku, što bi trebalo prigušiti sklonost dolaru", kažu u UBS Global Wealth Managementu.

Trgovci pozorno prate i pregovore o novom američkom paketu pomoći u koronakrizi, vrijednom 1.900 milijardi dolara.

Među analitičarima pojavili su se, pak, prvi glasovi opreza zbog američke poticajne fiskalne i monetarne politike.

"Dolar je i dalje najskuplja valuta koju pratimo u skupini G10, ali njegovu će privlačnost prigušiti sve veći deficit u proračunu i trgovinskoj razmjeni", upozoravaju u bilješci klijentima analitičari UBS Global Wealth Managementa.

"Smatramo da će trgovina bazirana na reflaciji vjerojatno poduprijeti valute vezane za sirovine, zahvaljujući pojačanoj potražnji ali i sklonosti riziku", dodaju.

Bitcoin na novim rekordnim razinama

Cijena bitcoin nastavila je rasti, pa je u petak dosegnula novu rekordnu razinu od 56.620 dolara. U tjedan dana ta je kriptovaluta poskupila oko 18 posto, pa je tržišna vrijednost izdanih bitcoina dosegnula 1.000 milijardi dolara.

Jačanje bitcoina zahvaljuje se naznakama da bi ga kao sredstvo plaćanja mogli prihvatiti veliki investitori i kompanije, kao što su Tesla, Mastercard i BNY Mellon.

Od početka godine ta je kriptovaluta na vrijednosti dobila više od 90 posto, pa dio analitičara upozorava da je njezino jačanje možda neodrživo.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater