ŠTO SE ČEKA?

Prošlo je mjesec dana od češke ponude za kupnju Uljanik Brodogradnje 1856, a vlada još nije odlučila

Zbog šutnje Vlade, koja kao najveći vjerovnik Uljanik Brodogradilišta u stečaju odlučuje o sudbini njegovog "potomka", Uljanik Brodogradnje 1856, stečajni upravitelj Loris Rak jučer je predložio nastavak Skupštine vjerovnika

| Autor: Marcello Rosanda
Snimio Milivoj MIJOŠEK

Snimio Milivoj MIJOŠEK


Nakon što smo prije gotovo mjesec dana pisali o prodaji Uljanik Brodogradnje 1856 Česima, a stečajni upravitelj najavio da bi Vlada trebala odlučiti o tome u roku dva tjedna, koliki je rok i dobila, do današnjeg dana se nitko iz nadležnih ministarstava nije izjasnio. Zato je stečajni upravitelj Uljanik Brodogradilišta (takozvani "stari" Uljanik) Loris Rak jučer predložio nastavak Skupštine vjerovnika gdje će na stolu biti dva prijedloga - da se neposredno prihvati ponuda češkog ponuđača, ili da se raspiše javno prikupljanje ponuda.

Konkretno, ovo drugo bi značilo da se opet ide ispočetka, što bi značilo produljenje agonije, pogotovo za radnike kojima se još moraju isplatiti zaostale plaće. Država će na koncu morati nešto odlučiti, obzirom da ponuda Čeha vrijedi do 16. prosinca. Podsjetimo, već ranije je bila donesena odluka da početna cijena na javnom prikupljanju ponuda bude 208 milijuna kuna, a Česi su ponudili 155 milijuna.

Podsjetimo, početkom prošlog mjeseca češki holding CE Industries poslao je obvezujuću ponudu za kupnju pulskog brodogradilišta na više adresa, među kojima su i Banski dvori, Ministarstvo financija i Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja.

Stečajni upravitelj je potom najavio da je njihova ponuda za kupnju neposrednom pogodbom proslijeđena resornim ministarstvima nadležnima za gospodarstvo i financije, s molbom za očitovanje u roku dva tjedna.

"S obzirom da je Skupština vjerovnika već odlučila o načinu unovčenja, potrebno je da Skupština vjerovnika izmijeni svoju odluku. Budući da je Republika Hrvatska najveći vjerovnik, na Skupštini će imati presudan glas", pojasnio je tada Loris Rak.

Drugim riječima, a obzirom da različita ministarstva drugačije i razmišljaju, a pulsko se brodogradilište na ovaj ili onaj način tiče više njih, na kraju bi trebala prevagnuti odluka premijera Andreja Plenkovića. Međutim, Vlada zasad šuti.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter