BUDUĆNOST ULJANIK BRODOGRADNJE 1856

Skupština vjerovnika starog Uljanika danas odlučuje hoće li prihvatiti češku ponudu

| Autor: Marcello ROSANDA
(Snimio Milivoj Mijošek)

(Snimio Milivoj Mijošek)


Na međuresornom sastanku Ministarstva gospodarstva i Ministarstva financija, a na kojem su bili nazočni i predstavnici Centra za restrukturiranje i prodaju (CERP) te Državnog odvjetništva Republike Hrvatske (DORH), nije dogodila nikakva presudna odluka oko prihvaćanja ili odbijanja pristigle ponude češkog investitora Jaroslava Strnada i njegove tvrtke CE Industries za kupnju Uljanik Brodogradnje 1856. Za danas je zakazana sjednica Skupštine vjerovnika Uljanik Brodogradilišta koje posjeduje 54-postotni udjel u novom Uljaniku, odnosno Uljanik Brodogradnji 1856, a za koji Strnad nudi 155 milijuna kuna.

Dakle, takozvani novi Uljanik i dalje čeka prihvaćanje Strnadovih 155 milijuna kuna, a kako smo već pisali, ponuda je na stolu već 40-ak dana, a rok istječe ovog tjedna. Naime, problem je što je vlasnik Uljanik Brodogradilište u stečaju, a njegov je stečajni upravitelj Loris Rak, držeći se propisane procedure, pokrenuo prodaju putem međunarodne dražbe.

Podsjetimo, međunarodni tender je imao početnu cijenu od 208 milijuna kuna, a oglašavanje prodaje je obustavljeno kada je pristigla Strnadova ponuda. Stečajni upravitelj Loris Rak, budući da nije imao odgovor državnih institucija o toj ponudi, zakazao je za danas skupštinu vjerovnika s dvije točke dnevnog reda - da se neposredno prihvati ponuda češkog ponuđača, ili da se raspiše javno prikupljanje ponuda.

Nakon što smo prije gotovo mjesec dana pisali o prodaji Uljanik Brodogradnje 1856 Česima, a stečajni upravitelj najavio da bi Vlada o tome trebala odlučiti u roku dva tjedna, do današnjeg dana nitko se iz nadležnih ministarstava nije izjasnio. Kako saznajemo, resorna ministarstva nisu, očekivano, željela preuzeti odgovornost da donose odluke mimo Skupštine vjerovnika, te tako prihvate iznos manji od početnih 208 milijuna kuna. Naime, postoji opasnost da se DORH naknadno počne baviti tim slučajem i da postane upitno je li se nekome eventualno pogodovalo, a na štetu države. Država, dakle, u ovom slučaju igra oprezno.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of