ZAGREB

Tržišna inspekcija pojačano nadzire "crni petak"

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Tržišna inspekcija ovih dana pojačano nadzire posebne oblike prodaje pod nazivom 'Black Friday' ili 'crni petak', izvijestili su u petak iz Državnog inspektorata, koji je u do sada obavljena 94 inspekcijska nadzora utvrdio 19 povreda odredbi Zakona o zaštiti potrošača.

Pojačani nadzori su u tijeku već nekoliko dana, posebice danas, a provodit će se, po potrebi, i nakon 25. studenoga, ovisno o oglašavanju od strane trgovaca, navodi se u priopćenju Državnog inspektorata.

Tržišni inspektori prvenstveno nadziru odredbe Zakona o zaštiti potrošača kojima se uređuje isticanje cijena proizvoda pri obavljanju posebnih oblika prodaje te vezano uz to nepoštena poslovna praksa trgovca u odnosu prema potrošačima.

"Do ovoga trenutka tržišni inspektori su obavili 94 inspekcijska nadzora u kojima je utvrđeno 19 povreda odredbi Zakona o zaštiti potrošača, a koje su se najčešće odnosile na neisticanje dvije cijene, neisticanje uvjeta prodaje, neisticanje cijena te sporadično nepoštenu poslovnu praksu", istaknuli su iz Državnog inspektorata.

Naglašavaju pritom kako su to preliminarni rezultati i kako su inspekcijski postupci u tijeku.

Iz Državnog inspektorata podsjećaju da je takvu akciju tržišna inspekcija provela i prošle godine, kada je obavljeno 116 inspekcijskih nadzora te je utvrđeno 16 povreda odredbi Zakona o zaštiti potrošača.

"Sukladno Zakonu o zaštiti potrošača posebnim oblicima prodaje smatra se prodaja proizvoda po cijenama nižim od cijena u redovnoj prodaji. Prilikom provođenja posebnih oblika prodaje robe trgovac je dužan istaknuti sniženu cijenu i najnižu cijenu koju je primjenjivao za istu robu tijekom razdoblja od 30 dana prije provođenja posebnog oblika prodaje, a isto se primjenjuju i na oglašavanje robe", podsjećaju iz Državnog inspektorata.

Napominju kako potrošač, ako smatra da su neka njegova prava zakinuta, to može prijaviti Državnom inspektoratu ispunjavanjem elektroničkog obrasca, slanjem prijave poštom ili osobno u pisarnici Državnog inspektorata.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of