KOBNI POŽAR

SLUČAJ TRAGEDIJE U STARAČKOM DOMU U ANDRAŠEVCU: Upravo su objavljeni nalazi Inspekcije. Izgleda da tamo mnogo toga nije bilo po propisima

| Autor: Portal Glas Istre

Inspekcija je otkrila niz propusta u domu za starije osobe u Andraševcu, u kojem je nedavno izbio veliki požar u kojem je živote izgubilo šest štićenika.

- Poslodavac nije postupao po propisima zaštite na radu. Slijedom toga, a zbog osnovane sumnje u počinjenje kaznenog djela protiv opće sigurnosti, dovođenjem u opasnost života i imovine opće opasnom radnjom i sredstvom, jer se uopće nije postupalo po propisima zaštite na radu i tehničkim pravilima o zaštitnim mjerama, nadležnom državnom odvjetništvu je podnesena kaznena prijava protiv poslodavca, rekao je glavni državni inspektor Andrija Mikulić. 

Nadalje, nepravilnosti ima i u radnim odnosima:
- Iz utvrđenih činjenica proizlazi osnovana sumnja da je poslodavac počinio sljedeće prekršaje: sklapanje uzastopnih ugovora o radu na određeno vrijeme s istim radnikom za koje ne postoji objektivan razlog, odnosno u ugovorima o radu na određeno vrijeme nije naveden objektivan razlog, ugovor o radu nije sklopljen u pisanom obliku prije početka rada, a radniku nije prije početka rada izdana pisana potvrda o sklopljenom ugovoru o radu, neprijavljivanje radnika na mirovinsko osiguranje prije početka rada, neodjavljivanje radnika u roku od 24 sata od prestanka rada, neprijavljivanje promjena osiguranja u roku od 24 sata od nastale promjene, neprijavljivanje odnosno odjavljivanje radnika na obvezno zdravstveno osiguranje u propisanom roku, ističu iz Inspektorata.
U području sanitarnih uvjeta nije bilo većih nedostataka, ali ih je bilo u građenju:

- Učinjena je povreda propisa gradnje te je u tijeku podnošenje prekršajnog prijedloga za uklanjanje nezakonito izvedene dogradnje stambene građevine. Za gospodarsku građevinu koja je kao takva korištena do dana požara, utvrđeno je da se koristila protivno svojoj namjeni jer je bila evidentirana kao gospodarska građevina, a ne stambena. Građevinska inspekcija je u proceduri podnošenja optužnog prijedloga nadležnom sudu. Za građevinu na lokaciji Andraševec, Dolinska 8, utvrđeno je da je stanje izgrađenosti opisane građevine nepromijenjeno u odnosu na ozakonjeno, zaključuju iz Inspektorata. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter








Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater