SANDRO PETTENER IZ BENDA SERGIO RECREATIVO

UMJETNOST RADI UMJETNOSTI NE BI NI TREBALA IMATI CILJEVE, poanta je uživati u kreativnom stvaranju

Sergio Recreativo spoj je glazbenika različitih godina, nacija i glazbenog izričaja, svima nam je zajedničko uživanje u rekreativnom-opuštenom pristupu stvaranja autorske glazbe. Vjerujemo da će i sama glazba koju stvaramo donijeti publiku koja se osjeća tako opušteno i neformalno

| Autor: Mladen RADIĆ
Sergio Recreativo (Snimio Igor Zirojević)

Sergio Recreativo (Snimio Igor Zirojević)


Na glazbenoj sceni pojavio se novi pulski autorski bend nazvan Sergio Recreativo, a iza neobičnog imena krije se jaka pulsko-argentinsko-meksička kombinacija koju čine frontman Dogme Sandro Pettener koji pjeva, svira saksofon i sintisajzere, tu je i poznati kontrabasist Nenad Mirt, klavijaturist Carlos Fagin, gitarist Victor Hugo Moreno, a kao gost se pojavljuje i bubnjar Dušan Kranjc poznat po radu s 2Cellos. Svoj glazbeni izričaj predstavljaju kao instrumentalni (povremeno vokalni) glazbeni fusion.

Prije ljeta izlazi EP "Ala Šu"

Bend je započeo s radom u listopadu 2019., a svoje prvo studijsko izdanje, EP pod nazivom "Ala Šu" band planira objaviti prije ljeta. EP "Ala Šu" sadrži pet pjesama i traje nešto manje od pola sata. Sva četvorica glazbenika potpisani su kao autori glazbe i aranžamana, a Pettener i Mirt su autori tekstova. Pjesme su snimljene u studiju Partyzan u Puli, snimatelj je bio Perica Šuran koji je napravio i miks i mastering, a za naslovnicu EP izdanja i fotografije zaslužan je Igor Zirojević.

- "Sergio Recreativo spoj je glazbenika različitih godina, nacija i glazbenog izičaja, svima im je zajedničko uživanje u rekreativnom-opuštenom pristupu stvaranja autorske glazbe. Ime banda Sergio Recreativo upravo to predstavlja, kaže Sandro Pettener s kojim razgovaramo o bendu.

- Kada planirate objaviti prvi singl i spot?

- Prvi singl za pjesmu "Ala Šu" planiramo objaviti ovih dana. Singl ćemo prvo promovirati na lokalnim pulskim i istarskim radiopostajama a zatim po Hrvatskoj i regiji, a u planu je i videospot.

- Zašto je baš "Ala šu" odabran za prvi singl?

- Kako sam naziv pjesme "Ala Šu" daje poticaj i traži akciju, a takva je glazbena i tekstualna atmosfera pjesme, bilo nam je logično da upravo ta pjesma bude naš prvi single.

Mislim da uz ljepše vrijeme i početak sezone koju svi željno iščekuju, nekako je osjećaj da se sve pomalo budi, da ponovo "oživimo", probudimo se iz uspavanosti i mirovanja koje nam je svima nametnula pandemija i zato kažemo "Ala Šu" daj gremo, idemo, pokrenimo se... To je poruka - samo pozitivno "Ala Šu"!

Sve je počelo spontano

- Ovo je projekt koji radite pored matičnih bendova, dakle nije bend koji bi trajao na duže staze, koliko shvaćam? Što želite s njim napraviti odnosno postići?

- Pa umjetnost radi umjetnosti ne bi ni trebala imati ciljeve, nego je poanta da se uživa prvenstveno u kreativnom stvaranju. Sergio Recreativo spoj je glazbenika različitih godina, nacija i glazbenog izičaja, svima nam je zajedničko uživanje u rekreativnom-opuštenom pristupu stvaranja autorske glazbe, vođeni tom idejom poanta je da Sergio Recreativo dugoročno djeluje, mislim da je tek vrijeme pred nama... Pored mog matičnog benda neki od članova su aktivni u više glazbenih projekata, ali to nam nije prepreka u daljnjem radu. Dapače, Sergio Recreativo nam je čisti užitak gdje se možemo nesputano i opušteno svaki od nas glazbeno izraziti, nemamo planova niti ambicija osim zajedničkog uživanja u sviranju i stvaranju autorske glazbe.

- Kako ste se uopće našli, na čiju inicijativu, i kako to da u bendu imate jednog pulskog Argentinca i jednog pulskog Meksikanca?

- Nekako se sve spontano desilo, ja i Nenad Mirt znamo se dugi niz godina pa je spontano došlo do ideje da glazbeno surađujemo, počeli smo sa zajedničkim jam-sessionima u kojima su nastale prve glazbene ideje, nedugo nakon toga u kratkom vremenskom intervalu priključio nam se Carlos Fagin na klavijaturama, pa Victor Hugo Moreno na električnoj gitari i kao gost na bubnjevima Dušan Kranjc čime smo zaokružili glazbenu energiju što je rezultiralo snimanjem pet pjesama i EP izdanjem "Ala Šu". Posebno nam je drago da band Sergio Recreativo može istaknuti svoje članove pulskog Argentinca Carlosa Fagina i pulskog Meksikanca Victora Huga Morena, obojica žive i rade u Puli, uglavnom kako kažu, u glazbi i ljubavi nema granica tj. ne poznaju se granice.

Neopterećeni formom i konceptom

- Kako bi opisao ostatak materijala pored "Ala šu"? Stilski je prilično zanimljivo i drukčije od onog što ste pojedinačno radili do sada, pogotovo od onog što si ti radio u Dogmi?

- Radi se o pet različitih pjesama koje nemaju uobičajenu formu pjesme, kako se i sami razlikujemo generacijski, po nacionalnosti i glazbeno, to se manifestira i u samim pjesmama, ne opterećujemo se formom niti konceptom kao ni glazbenim smjerom. Jednostavno pjesme su nastale u određenom trenutku, u odrazu tog vremena zajedničkog sviranja, a svaka pjesma ima svoju atmosferu. "Ala Šu" ili u prijevodu kako mi doživljavamo kroz glazbu Istrian funk groove, a "Sentimental Paritatu" predstavlja lounge opuštajuću atmosferu. "Boskarizza" odiše atmosferom ludila u kojem se čovjek nalazi uslijed svega oko njega, a pitanje je jednostavno gdje čovjek odlazi? Ili, gdje ljudi odlaze? "Melancholy" je pjesma koja daje melakoličnu pomalo depresivnu atmosferu kada čovjek u kišno vrijeme gleda kroz prozor i promatra kapi kako klize lagano, sporo... "Take your time" pjesma je koja, kako sam naziv kaže, govori o tome da si uzmeš vremena, da usporiš da imaš cijelo vrijeme za sebe... Sergio Recreativo kao takav nema glazbeni uzor, svaki od članova unosi u pjesme svoje glazbeno iskustvo.

- Svjesni ste da ovo što radite baš i nije najkomercijalnije, barem po mom nekom dojmu? Na koju publiku ciljate?

- Uopće se ne zamaramo dojmovima, niti pojmom "komercijalnosti", uživamo u zajedničkom stvaranju glazbe bez planova i očekivanja. Vjerujemo da će sama glazba koju stvaramo donijeti publiku koja se tako osjeća opušteno i neformalno...

Naravno, želja nam je nastupati i željno očekujemo mogućnost prvog koncerta gdje bi uživo mogli predstaviti svoju glazbu, i nadamo se da bi nam ova sezona mogla donijeti koncertne nastupe.

Nakon sezone plan nam je završiti i snimiti ostatak pjesama čime bi zaokružili izdanje tj., objavili album.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter


Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of