NAKON 40 GODINA

Stari hit Phila Collinsa dvojica mladih Youtubera vratili na top-liste: "IN THE AIR TONIGHT" I DALJE ODUŠEVLJAVA SLUŠATELJE

| Autor: Mladen RADIĆ

Nije ništa neobično da se na YouTubeu pojavljuju ovakvi video brojevi u kojima razni likovi navodno prvi put čuju stare hitove i onda ih komentiraju te vrlo često reagiraju oduševljeno. Tako je bilo i s braćom Williams koji su pogotovo ostali zatečeni poznatom Collinsovom bubnjarskom dionicom neposredno prije drugog refrena

Nakon što su YouTuberi Fred i Tim Williams prvi put u životu (tako oni kažu) išli preslušavati hit Phila Collinsa "In the air tonight" i snimiti svoje reakcije na nju, ova skoro 40 godina stara pjesma opet se vratila na top-liste.

Neočekivano oduševljenje

Prošlog je tjedna zauzela treće mjesto na top-ljestvici iTunes Top Songs, i to nakon što je video dvojice braće postao viralan.

Nije ništa neobično da se na YouTubeu pojavljuju ovakvi video brojevi u kojima razni likovi navodno prvi put čuju stare hitove i onda ih komentiraju te vrlo često reagiraju oduševljeno. Tako je bilo i s braćom Williams koji su pogotovo ostali zatečeni poznatom Collinsovom bubnjarskom dionicom neposredno prije drugog refrena, a prije ovog videa već su snimili svoje reakcije na "Jolene" Dolly Parton, "I will always love you" Whitney Houston i "Bohemian rhapsody" grupe Queen i neke druge pjesme. Za CNN su objasnili da je njihova boja kože razlog što nitko ne očekuje od njih da slušaju ovakvu glazbu, a uz to su i mladi.

"Rijetkost je ovih dana vidjeti ljude da su otvoreni (prema različitim žanrovima glazbe). Ljudi se ne otvaraju da bi iskoračili izvan svoje zone komfora i reagirali na glazbu koja im je nepoznata", rekao je Tim za CNN.

Pjesma "In the air tonight" snimljena je 1981. i jedan je od najvećih hitova osamdesetih, no svoj uspjeh posebno duguje seriji "Poroci Miamija" koja se počela prikazivati tri godine kasnije. U prvoj epizodi ove krimi serije koja je proslavila Dona Johnsona pjesma se čuje skoro u cijelosti dok prati radnju epizode i taj je dio montiran upravo kako bi odgovarao sporom tempu i mračnoj atmosferi pjesme. Phill Collins kasnije se pojavio kao jedan od negativaca u seriji. Puno godina kasnije pjesma je iskorištena u prvoj epizodi serije "Amerikanci" koja je nedavno prikazana na HTV-u.

Kada već spominjemo HTV, na jednom od njenih kanala nekoliko je puta bio prikazan dokumentarac o grupi Genesis u kojoj je Collins svirao bubnjeve i pjevao. Kada se početkom osamdesetih odlučio na solo karijeru, (iako je i dalje snimao albume s bendom) ovu je pjesmu izabrao kao prvi singl. U spomenutom dokumentarcu Collins tvrdi da je pjesmu prije toga ponudio bendu, no klavijaturist i jedan od osnivača benda Tony Banks, gotovo iživcirano odgovara da to nije istina jer da jest, oni bi je snimili. Pjesma se pojavila i u komediji "Mamurluk", u sceni u kojoj nekadašnji boksački šampion Mike Tyson glumi samog sebe, gotovo pobožno sluša pjesmu i ekstatično reagira na spomenuti dio s bubnjem.

Urbane legende o pjesmi

Pjesma je inspirirana ljutnjom koju je Collins osjećao nakon razvoda, a za nju su vezane razne priče. Jedna od njih je da se tu radi o tome da je Collins gledao kako se utapa čovjek koji je silovao njegovu ženu, druga kaže da se radi o čovjeku koji je gledao drugog čovjeka kako se utapa, a treća da je Collins kao mladić imao prilike vidjeti nekoga kako se utapa, no nije mu mogao pomoći. Ništa od toga nije istina, a Collins je jednom prilikom napomenuo da je utapanje koje se spominje u pjesmi čisto simboličko.

Osim što se opet pojavio interes za pjesmu, "In the air tonight" trenutno je najtraženija na songfacts.com, stranici koja se bavi podacima i pričama vezanima uz pojedine pjesme. O samoj pjesmi i teorijama vezanima uz nju može se doznati na više mjesta na internetu. Valjda zato što je pjesma toliko mračna, a stihovi, iako pojedinačno naizgled vrlo jasni, stvaraju jednu tekstualno prilično kriptičnu cjelinu koja tjera slušatelje da se zapitaju što stoji iza toga. Pjesma s ovakvim tekstom i ovakvom atmosferom mora imati neko značenje, zar ne? Nečeg mora biti "u zraku". Collins je ipak u jednom intervjuu za BBC priznao da ni on sam ne zna o čemu se tu radi. To međutim nije zaustavilo širenje urbanih legendi vezanih za pjesmu pa jednu od njih spominje i Eminem u pjesmi "Stan".


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom