u prostoru Europskog centra za mir i razvoj UN-a

Prijateljski koncert pulskog mješovitog pjevačkog zbora Cantus PoPuli naslovljen "Višeglasni zagrljaj"

| Autor: Vanesa BEGIĆ
(Snimila Vanesa BEGIĆ)

(Snimila Vanesa BEGIĆ)


U prostoru Europskog centra za mir i razvoj UN-a, održan je prijateljski koncert triju zborova u organizaciji pulskog mješovitog pjevačkog zbora Cantus PoPuli naslovljen "Višeglasni zagrljaj".

Uz nastup domaćina, inače mladog po stažu, no već višestruko nagrađivanog na brojnim zborskim natjecanjima i festivalima, zbora Cantus PoPuli pod ravnanjem dirigentice i osnivačice zbora Tatjane Merkl, predstavio se i nagrađivani riječki mješoviti pjevački zbor Vokalni Studio Rijeka (V.S.R.) i slovenski oktet Aljaž, koji već više od desetljeća njeguje prvenstveno tradicijsku glazbu Slovenskog primorja.

Susret zborova se već tradicionalno održava u čast grada Pule i zamišljen je kao ugodno glazbeno druženje posvećeno svim ljubiteljima glazbe.

MPZ Cantus PoPuli Pula djeluje od jeseni 2014. godine. Ime zbora nastalo je kao zgodna kombinacija, igra riječi: pjesma naroda, Pjesma po Puli, odnosno PoPuli. Dobitnici su brojnih nagrada i priznanja.

(Snimila Vanesa Begić)

- Na posljednjem našem nastupu izjavila sam da djelujemo šest godina pa su me kolege morali ispraviti jer su i meni, kao i svima, negdje isparile posljednje dvije godine kada nije bilo ni "Višeglasnog zagrljaja", ni rođendanskog koncerta, ni Istria Cantata, ikakvih projekata koje organiziramo ili suorganiziramo, vrijeme kao da je stalo, ali ne i Cantus PoPuli.

U posljednje dvije godine održali smo proba koliko smo mogli i smjeli, ali smo opstali i čak u jeku pandemije uspjeli smo organizirati jedan virtualni događaj, online koncert u spomen našem Damiru Bužleti. Također smo sudjelovali u pandemijskoj inačici inače tradicionalne manifestacije "Naš Kanat je lip u Poreču" i osvojili nagradu za izvedbu "Jobrni" Franka Krajcara i Indivije, koja je večeras na programu, kazala je Augusta Benčić Ivančin, članica Upravnog odbora zbora.

Na repertoaru su bile raznolike skladbe, od "Earth song", do "Teške boje", "Livin' on a prayer", "Cantate Domino", Nothing else matters" do "Jobrni je jobrni".

Oktet Aljaž iz Slovenije ustanovljen je 2009. godine, umjetnički voditelj je akademski glazbenik, bariton Matej Lazar, a na repertoaru su istarski narodni napjevi, slovenske narodne i umjetničke pjesme te gospel pjesme.

Vokalni studio Rijeka mješoviti je pjevački zbor osnovan 2008. godine i osvojio je brojne nagrade. Izvode djela hrvatske i svjetske zborske literature, kao i obrade popularnih pjesama.

Glazbeno druženje proteklo je uz dobro raspoloženje, nadahnute izvođače te povratkom u staro - staro normalno vrijeme.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter