NAJNOVIJEKONCERT GRUPE STABILIZACIJA

POVRATAK KORIJENIMA: Tamo gdje je sve počelo prije 40 godina, nastavlja teći vrelo kreativnosti

| Autor: Tea TIDIĆ


Posebnost ovog koncerta jest što je grupa svoj posljednji "službeni" koncert održala 1984. godine, te iako su u međuvremenu održali nekoliko nastupa na raznim prigodnim manifestacijama, subotnji koncert je njihov prvi "službeni" koncert nakon 1984. godine

U vodnjanskom Domu mladih ove subote koncertno se predstavila grupa Stabilizacija - a ovaj sastav, koji danas čine gitaristi i pjevači Boris Čače i Valter Šćulac, basist Danilo Dragosavac i bubnjar Nikica Duraković, svoj put je počeo upravo u tom prostoru i to 1980. godine. Posebnost ovog koncerta jest što je grupa svoj posljednji "službeni" koncert održala 1984. godine, te iako su u međuvremenu održali nekoliko nastupa na raznim prigodnim manifestacijama, subotnji koncert je njihov prvi "službeni" koncert nakon 1984. godine.

Razlog tomu jesu - nove pjesme, točnije osam novih pjesama, koje je napisao Boris Čače i koje su nastajale kroz godine, no prije godinu dana grupa se spontano okupila u želji da sviraju i da se druže, i kreativni proces je sam od sebe krenuo. I taj rezultat predstavljen je ove subote brojnoj publici koja je oduševljeno aplauzima podržala svirku ovog vodnjanskog sastava, te su ih pozvali na čak dva bisa. Kada je grupa krenula svirati drugi bis, publika je tražila reprizu "Mafije".

Uz nove pjesme, Stabilizacija je izvela i sedam pjesama iz dosadašnjeg portfelja - tako su se tu našle pjesme "Izrael", "Usamljeni", "Stabilizacija", "Noć", "Idiot", "Zastave" i "Usmjerena generacija" - a zanimljivo je da, iako grupa nikad nije objavila službeni nosač zvuka, već su samo prijateljima dijelili CD nazvan "Best of", publika je itekako dobro znala tekstove pjesama, među kojima je i pjesma "Usmjerena generacija", koja je dobila nagradu za najbolji tekst na temu tadašnje školske reforme u Jugoslaviji 1983. godine.

Prošlo je podosta od tada, no publika je pokazala da i dalje jako dobro zna pjesme, no iznenađenje je bilo što su za bis tražili novu pjesmu, "Mafija" - jer, nove pjesme su ove subote premijerno izvedene te je očito Stabilizacija novim pjesmama već na prvu zaintrigirala publiku.

Atmosfera je bila nabijena pozitivom i vrlo familijarna, jer su se okupili brojni prijatelji koji se nisu vidjeli dugo godina, a glazbenicima su poručili da, s obzirom da je od zadnjeg "službenog" koncerta prošlo tri i pol desetljeća, da ne čekaju sada još pedeset godina da opet zasviraju. Također, zanimljivo je da je   među publikom bilo i mlađe populacije, koja teško da je mogla ranije čuti za grupu Stabilizacija, no očito - dobar glas daleko se čuje.

Odličnu svirku glazbenika sjajno je nadopunila i rasvjeta kao i razglas koji su u konačnici vodnjanski Dom mladih pretvorili u pravu rock pozornicu, a baš sve to je vidno zadovoljna publika komentirala brojnim pohvalama.

Koncert je u cijelosti snimala TV Nova, te je održan pod pokroviteljstvom Grada Vodnjana, a glazbenike smo nakon koncerta pitali za dojmove.

- Predivan je osjećaj biti ponovno na pozornici, još veći što je to na onoj istoj pozornici odakle smo nekad krenuli kao mladići. Reakcija publike je bila fenomenalna, interakcija se osjetila od prve do zadnje note. U nekom trenutku se osjećalo, kao da smo mi s njima jedno zajedničko tkivo, zajedno smo disali i živjeli tu glazbu. Veliku zaslugu imaju profesionalci koji su postavili opremu i napravili zaista odličan zvuk zbog kojeg smo dodatno uživali i mi i publika, i možemo reći da nam se ove subote ostvario još jedan naš san, kažu članovi Stabilizacije. I za kraj - da ponovimo pitanje publike - hoće li opet čekati godinama na novi koncert?

- Sudeći po kreativnom naboju članova, između ostalog i praćenju medija svega što je bilo vezano za Stabilizaciju i reakcije publike na koncertu u Vodnjanu, sve okolnosti kao da traže da grupa Stabilizacija nastavi s radom. S obzirom kako je sve nastalo, nama neće biti teško nastaviti, kažu članovi grupe.


Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum
Webcams provided by webcams.travel add a webcam