ALBUM "POGLED BROJ 13"

POGLEDAJTE VIDEO / Baltazarovi "Dokazi" najavljuju live promociju albuma u zagrebačkom Hard Placeu

| Autor: Glas Istre
Grupa Baltazar (Mladan Marušić)

Grupa Baltazar (Mladan Marušić)


S albuma "Pogled broj 13", objavljenog početkom godine, istarski rockeri Baltazar predstavljaju peti singl "Dokazi". Pjesme koje su izlazak u javnost čekale sedam godina, odležale su poput dobrog vina i na domaću scenu donijele nabrijan i žestok zvuk, objedinjen u pravu rock poslasticu.

Pjesma "Dokazi" govori o traženju raznih dokaza oko nas, dok pritom zapostavljamo one koji se nalaze u nama samima. Kad malo zastanemo i uronimo dublje u svoju nutrinu, počinjemo shvaćati da se većina toga za čime tragamo na raznim stranama, već nalazi u nama, a dokaz za to je samo naše postojanje.

Glazbu i tekst potpisuju Tonči Horvat Hus i Leo Anđelković, dok su im se na aranžmanu pridružili i ostali članovi benda Danijel Teodorović (bas) i Damir Medić (bubanj).

"Obzirom da je za većinu našeg prvog albuma "Nemirno dijete" Hus imao već gotove pjesme, "Dokazi" su nastali kao spoj naših zajedničkih struja i to za vrijeme dok je većina prvog albuma bila gotova, stoga smo odlučili da ju stavimo na idući album. To je također poslužilo kao inspiracija da se i ja priključim na autorskoj razini, o čemu prije toga nisam toliko niti razmišljao. Svakako jedna od najdražih pjesama u našem dosadašnjem stvaralačkom svijetu", o pjesmi kaže jedan od njezinih autora, Novigrađanin Leo Anđelković.

"Bez suvišne filozofije i kalkuliranja, grupa Baltazar predvođena Leom Anđelkovićem kao glavnim vokalom i gitaristom, snimila je iznenađujuće dobar rock album na hrvatskom jeziku.

I koliko god su dobri u žestokim pjesmama, toliko su uvjerljivi i u baladama poput pjesme "Dokazi"", napisao je kritičar Dubravko Jagatić.

Vizualni identitet "Dokaza" zanimljiv je animirani uradak nastao kombiniranjem kratkih animiranih filmova autora Jadranka Lopatića (Inanibus) i Jane Fantov (Hermit) koje je Leo Anđelković premontirao i stvorio jedinstvenu filmsku priču.

Do suradnje je došlo nakon što je Leo odgledao par filmova koje je Foto Kino Video Klub Zaprešić (FKVKZ) prezentirao na jednom od festivala kratkog animiranog filma i došao na ideju da bi se ta slika jako dobro uklopila u jednu Baltazarovu kompoziciju. Nakon par pokušaja došlo je do finalnog spota i onda je uslijedio najteži dio, od autora dobiti dozvolu za korištenje. Nakon što su pogledali finalnu verziju bili su jako zadovoljni s rezultatom te bendu odmah poslali ugovor. Baltazar je uspio ostvariti ono čemu teži otkad postoji, a to je spajanje različitih umjetnika i vrsta umjetnosti koji kroz njihovu glazbu pronađu još jedan novi i drugačiji smjer.

Hermit je rađen u stop motion animaciji, dok je Inanibus crtan olovkom, a najzanimljivije je što oba filma govore o pojedincu koji se snalazi odnosno ne snalazi u svojoj samoći tako da je taj spoj ispao jako zanimljiv u više dimenzija.

Živi, glasni, zarazni rokenrol Baltazara najbolji je uživo i konačno je stigao povoljan trenutak za svirku - a koncertna promocija albuma u zagrebačkom Hard Placeu dogodit će se u petak, 2. listopada, a uz Baltazare, svoj novi album "Drž'te glavu iznad vode" predstavljaju veterani punk rock scene, varaždinska Crna Kronika.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum