OTVORENJE SUTRA U GROŽNJANU

JAZZ IS BACK! BP 2022: Dvotjedni festival u najmanjoj jazz metropoli na svijetu

Svake večeri s početkom u 21 sat na terasi Belvedere publika će imati priliku uživati u nastupima etabliranih glazbenika, koji su za svoje umijeće odlikovani i prestižnim nagradama - pa će tako primjerice na grožnjanskoj pozornici nastupiti nekoliko dobitnika Grammyja - Gary Smulyan, Luis Bonilla, Alex Sipiagin, John Riley, Dick Oatts… , kao i svjetske jazz zvijezde poput Jima Rotondia, Jona Boutelliera, Andrea Pozze, Aldoa Zuninoa i drugih

Trio Jazz Continuo, vibrafonist Vid Jamnik, gitarist Primož Grašič i basist Mario Mavrin, snimio Matej Grgicxx

Trio Jazz Continuo, vibrafonist Vid Jamnik, gitarist Primož Grašič i basist Mario Mavrin, snimio Matej Grgicxx


Festival Jazz is Back! BP, najdugovječniji i najduži hrvatski jazz festival, od četvrtka, 14. srpnja, u Grožnjanu će ugostiti vrhunske svjetske jazz glazbenike, domaće glazbene zvijezde i mlade talente koji dolaze u ovaj istarski grad umjetnika usavršavati svoje sviračko i pjevačko umijeće.

Svake večeri s početkom u 21 sat na terasi Belvedere publika će imati priliku uživati u nastupima etabliranih glazbenih virtuoza, koji su za svoje umijeće odlikovani i prestižnim nagradama - pa će tako primjerice na grožnjanskoj pozornici nastupiti nekoliko dobitnika Grammyja - Gary Smulyan, Luis Bonilla, Alex Sipiagin, John Riley, Dick Oatts… , kao i svjetske jazz zvijezde poput Jima Rotondia, Jona Boutelliera, Andrea Pozze, Aldoa Zuninoa i drugih.

Istovremeno kad i festival, u Grožnjanu se održava i Ljetna jazz škola Hrvatske glazbene mladeži, a mentori koji će podučavati polaznike umijeću sviranja jazza, također će se predstaviti i u sklopu festivala, i to okupljeni u sastavu Grožnjan All Stars - pa će tako, uz već spomenute glazbenike, nastupiti i Elvis Penava, Lea Lovrenčić, Joe Kaplovitz, Goran Rukavina, Marko Lazarić, Karlheinz Miklin, Famoaudou don Moye…

Također, najavljeni su koncert Amire Medunjanin i Ante Gele, Borne Šercara i Ladarica te Zdenke Kovačiček i Green House Banda.

Gotovo četvrt stoljeća Hrvatska glazbena mladež (HGM) u suradnji s Općinom Grožnjan i Polivalentnim kulturnim centrom Grožnjan organizira Festival koji je 2008. godine osvojio nagradu Europske jazz federacije za najbolji mali (boutique) festival.

Međunarodno poznati Festival Jazz is Back! BP programski objedinjava i Ljetnu jazz školu Hrvatske glazbene mladeži koja se održava od 16. do 27. srpnja te seminar Croatia Drum Camp koji se održava od 19. do 25. srpnja. Mlade glazbenike iz cijeloga svijeta kroz deset radionica i predavanja podučava međunarodni tim mentora, te su upisi otvoreni do samog početka rada radionica. Održat će se radionice jazz klavira, gitare, bubnjeva, trube, trombona, vokalna radionica, bas i saksofon te radionica za ansamble.

U vrijeme trajanja ova tri vrhunska jazz programa svaki kutak Grožnjana postaje pozornica tijekom cijeloga dana koju posjeti više desetaka tisuća posjetitelja i turista, a kulminacija dnevnih zbivanja su koncertne večeri kojima se vesele sve generacije. Time Grožnjan i Međunarodni kulturni centar HGM-a postaju i svjetski priznati inkubator jazz glazbenika.

Festival će se 14. srpnja otvoriti posvetom Bošku Petroviću, jednom od pokretača festivala, i to koncertom BP Evening kada će nastupiti Primož Grašić, Mario Mavrin, Vid   Jamnik, Blaž Jurjevčić i Tijan Grašić. Nastavit će se 15. srpnja s koncertom Ethno Croatia kada će mladi glazbenici prezentirati svoje usvojene vještine, a gdje u Grožnjanu uz glazbu uče i o jednakosti, toleranciji i demokraciji. Subota, 16. srpnja rezervirana je za Grožnjan All Stars. U nedjelju, 17. srpnja nastupit će Zvjezdan Ružić, skladatelj i pijanist, peterostruki dobitnik prestižne diskografske nagrade Porin.

Ulaz na sve koncerte je slobodan, a mogu se pratiti i putem live streaminga putem YouTube kanala Općine Grožnjan.

Programi HGM-a u Grožnjanu pokazuju jedinstvenu sinergiju kulture i turizma čime se jača kvaliteta turističke prezentacije područja gornje Bujštine, Istre i Hrvatske. Na festivalu će se predstaviti brojni domaći vinari i uljari gdje će posjetitelji tijekom 14 koncertnih večeri imati prigodu degustirati domaće proizvode.

- S velikim oduševljenjem čekamo još jednu sezonu jazz spektakla u najmanjoj jazz metropoli na svijetu, poručio je Denis Ivošević, direktor Turističke zajednice Istarske Županije iskazujući zapravo s kojom se razinom emocija iščekuju jazz programi u Grožnjanu.

U istom ozračju pozdravio je održavanje ovogodišnjeg Festivala i Claudio Stocovaz, načelnik Općine Grožnjan, poručujući kako su dvotjedni večernji zvuci jazz glazbe nezamjenjivo bogatstvo grožnjanskog kulturnog ljeta.

- Inspirativna raznolikost glazbene improvizacije daje ovom jedinstvenom glazbenom događaju magičnu privlačnost tako da ga vjerna publika stalno posjećuje, a organizatorima, sponzorima i drugim sudionicima koji se brinu za njegov kontinuitet daje snagu i volju da njegov uspjeh nikad ne izblijedi, rekao je Stocovaz te se zahvalio HGM-u, vinarima, sponzorima i svima koji doprinose da Festival ostane glazbena zvijezda na glazbenom nebu Hrvatske i Grožnjana.

Dakako, ni Rino Duniš, ravnatelj Polivalentnog kulturnog centra Grožnjan, nije skrivao svoje oduševljenje te je izrazio toplu dobrodošlicu svim gostima i posjetiteljima u ovaj komadić zemaljskog raja koji istinski predstavlja Mediteran kakav je nekad bio.

- Navečer kad uđete u grad imat ćete osjećaj da je vrijeme stalo, ali će vas ubrzo probuditi jazz ptičice koje će neumorno pjevati četrnaest večeri za vas i brinuti da se osjećate dobro, izjavio je Duniš, inspiriran iznimnim ozračjem koje stvaraju vrhunski glazbenici i mladi talenti koji će se sigurno vratiti u Grožnjan i na vrhuncu svoje jazz karijere.

Jazz programe u Grožnjanu podržavaju Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Općina Grožnjan, Istarska Županija i Turistička zajednica Istarske Županije, Glazbena škola u Varaždinu te brojni podupiratelji. Više informacija može se pronaći na web stranici hgm.hr.

Program festivala Jazz is Back! BP 2022. – terasa Belvedere s početkom do 21 sat

 • 14.07. BP Evening - Primož Grašić, Mario Mavrin, Vid Jamnik, Blaž Jurjevčić, Tijan Grašić
 • 15.07. Ethno Croatia
 • 16.07. Grožnjan All Stars - Luis Bonilla, Alex Sipiagin, Elvis Penava, John Riley, Lea Lovrenčić, Joe Kaplowitz, Goran Rukavina
 • 17.07. Zvjezdan Ružić
 • 18.07. JM Jazz World Orchestra & Luis Bonilla
 • 19.07.   Dameronia's Legacy All Stars - Jim Rotondi, Dick Oatts, Jon Boutellier, Gary Smulyan, Luis Bonilla, Andrea Pozza, Aldo Zunino, Bernd Reiter
 • 20.07. Amira Medunjanin & Ante Gelo
 • 21.07. Borna Šercar & Lado
 • 22.07. Zdenka Kovačiček & Green House Band
 • 23.07. Grožnjan All Stars - Luis Bonilla, Alex Sipiagin, Famoudou don Moye, Elvis Penava, Karlheinz Miklin Jr., Lea Lovrenčić, Joe Kaplowitz, Goran Rukavina, John Riley & Marko Lazarić
 • 24.07. Croatia Drum Camp finale - Students & Mentors - Famaudou Don Moye, John Riley, Karlheinz Miklin Jr. & Marko Lazarić
 • 25.07. Sterpin - Kolarević Quartet - Branko Sterpin, Srđan Kolarević, Srđan Kuzmanović, Marco Quarantotto
 • 26.07. JM International Music School Finale – Students & Mentors
 • 27.07. Edi East Trance Blues

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater