SUSRET U SLOVENIJI

Novigradski zbor na Saboru hrvatske kulture

| Autor: Luka JELAVIĆ
Zbor Lavanda iz Novigrada

Zbor Lavanda iz Novigrada


Članovi pjevačkog zbora Lavanda iz Novigrada sudjelovali su u Ljubljani na 10. Saboru hrvatske kulture u Sloveniji, odnosno susretu hrvatskih društava koja djeluju na području Slovenije.

Zbor Lavanda nastupio je u ime prijateljskog Hrvatskog kulturnog društva Istra iz Pirana, čiji su ujedno i članovi, te s njima njeguju višegodišnje prijateljske odnose. Pjevačice Lavande prvo su nastupile tijekom svete mise u crkvi svetog Janeza Krstitelja, s misnim i staroslavenskim pučkim pjesmama. Svečano otvaranje manifestacije upriličeno je u Šentjakobskom kazalištu, a Sabor je otvorio državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH Zvonko Milas, koji je ujedno bio i izaslanik predsjednika Vlade RH.

Na ovogodišnjem Saboru nastupili su članovi 11 hrvatskih društava koja djeluju na području Republike Slovenije, odnosno iz Lendave, Novog Mesta, Velenja, Škofje Loke, Metlike, Črnuča, Maribora, Ljubljane i Pirana (koje je predstavljao novigradski zbor). Susreti hrvatskih društava prilika su za prezentaciju hrvatske kulturne baštine široj javnosti. U dvosatnom programu izvođači su brojnim posjetiteljima predstavili hrvatske narodne pjesme i bogatstvo narodnih nošnji. Novigradski zbor je pod vodstvom Branislava Ostojića, izveo dalmatinsku narodnu pjesmu "Kaleto draga" te završno kolo iz opere "Ero s onoga svijeta". Sabor Hrvaške kulture iduće godine održati u Škofjoj Loki i svake se godine održava u drugom gradu gdje djeluju hrvatska kulturna društva.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of