'ABBEY ROAD'

Nova audio snimka legendarnih Beatlesa: 'Neće li ovo promijeniti gotovo sve što znamo?'

| Autor: Portal NoviList.hr
foto Instagram

Novootkrivena snimka je dio showa "Hornsey Road" koju priprema Lewisohn, u kojem će ispričati pedesetogodišnju priču o "Abbey Roadu" koristeći snimke, film, fotke, nove glazbene audio-miksove i vlastite anegdote.

Otkrivena je nova audio snimka koja potječe s jednog od posljednjih zajedničkih susreta legendarnih Beatlesa. Otkriva da niti jedan član liverpoolske četvorke nije planirao da "Abbey Road" bude njihov posljednji album, prenosi MSN.

Povjesničar za rock glazbu, Mark Lewisohn, autor knjige "The Complete Beatles Recording Sessions" poznat je kao jedan od najvjerodostojnijih stručnjaka za Beatlese u svijetu. Britanskom je Guardianu pružio uvid u snimku nastalu prije pedeset godina - dva tjedna prije nego li je objavljen kultni "Abbey Road".

Osmog rujna 1969. Beatlesi su se sastali u svojoj diskografskoj kompaniji "Apple Records". Na sastanak su došli svi osim Ringo Starra koji je u to vrijeme bio u bolnici. U sjedištu londonske kompanije na snimaču Johna Lennona, zabilježen je čitav susret.

Guardian piše da snimka započinje riječima Lennona: "Ringo - ne možeš biti ovdje, pa snimamo da možeš čuti o čemu raspravljamo". Nakon što su snimili album koji će ući u povijest kao njihov posljednji, dečki su pričali o planovima za slijedeći album. Lennon je predložio da svatko od njih predloži pjesmu koja bi mogla biti novi singl. Predložio je da Paul McCartney, George Harrison te on sam, dobiju po četiri pjesme, a Ringo Starr dvije - "ako ih želi".

Oduvijek se smatralo da je baš Lennon bio ključna karika koja je rastavila Beatlese, ali čini se da to nije slučaj.

Lewisohn za Guardian kaže: "To je otkriće. Knjige su nam uvijek govorile da je 'Abbey Road' njihov posljednji album i da su htjeli odustati na umjetničkom vrhuncu. Ali ne - raspravljali su o sljedećem albumu. I pomisliš da je John onaj koji ih je htio rastaviti, a onda, kada čuješ nešto ovakvo, shvatiš da nije. Neće li ovo promijeniti gotovo sve što znamo?"

Na snimci, McCartney se ne čini oduševljenim prijedlogom da Harrison ima jednaki broj pjesama poput njega i Lennona. "Do ovog sam albuma mislio da njegove pjesme nisu toliko dobre", na što mu Harrison odgovara: "To je stvar ukusa. Na kraju, ljudima su se svidjele moje pjesme".

Novootkrivena snimka je dio showa "Hornsey Road" koju priprema Lewisohn, u kojem će ispričati pedesetogodišnju priču o "Abbey Roadu" koristeći snimke, filmove, fotke, nove glazbene audio-miksove i vlastite anegdote, prenosi MSN.

Pokušat će promijeniti percepciju da su Beatlesi bili u čudnom raspoloženju i razmiricama tijekom 1969. godine. "Bili su u gotovo pozitivnom stanju uma. Imali su nevjerojatnu sposobnost da svoje probleme ostave ispred vrata studija - ne u potpunosti, ali gotovo", kaže povjesničar o vremenu kada su legendarni rockeri snimali "Abbey Road".


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of