KONCERTNA PROMOCIJA NOTNOG IZDANJA

NATAŠA ANTONIAZZO I MIA ELEZOVIĆ: Praizvedba umjetničkih popijevki skladatelja Franje Krežme

| Autor: Vanesa BEGIĆ
Nataša Antoniazzo i Mia Elezović (Snimila Biljana Šimić)

Nataša Antoniazzo i Mia Elezović (Snimila Biljana Šimić)


Mezzosopranistica, rodom Puljanka Nataša Antoniazzo i pijanistica Mia Elezović na koncertu u Hrvatskom glazbenom zavodu praizvest će 13 pjesama iz novobjavljenog notnog izdanja umjetničkih popijevki skladatelja Franje Krežme (1862.-1881.), skladane na stihove njemačkih romantičara.

Koncertna promocija notnog izdanja "Franjo Krežma - Umjetničke popijevke na stihove njemačkih romantičara" bit će u srijedu, 28. listopada u 17.30 sati u Velikoj dvorani Hrvatskog glazbenog zavoda, a sav prihod od ulaznica organizator će donirati za obnovu zgrade HGZ-a stradale u potresu 22. ožujka.

U promociji sudjeluju umjetnički direktor Udruge Hilarion Davor Schopf i muzikologinja Zrinka Matić te mezzosopranistica Nataša Antoniazzo i pijanistica Mia Elezović, koje će praizvesti 13 pjesama koje su prvi put objavljene u tom izdanju.

- Dok sam skupljala notni materijal za CD koji je izašao prošle godine, slučajno sam u knjižnici HGZ-a (Hrvatskog glazbenog Zavoda) naišla na rukopise pjesama hrvatskog skladatelja Franje Krežme (1861.-1881.) te pregledavajući ih shvatila sam da se radi o vrlo kvalitetnom materijalu koji nije još nikada objavljen. Tad sam krenula u ostvarivanje projekta, odabir pjesama, transkripciju Krežminog rukopisa, notografiju i sve što treba, kako bi se uspješno objavilo notno izdanje "Franjo Krežma - umjetničke popijevke na stihove njemačkih romantičara" koje je izašlo početkom ove godine, no zbog trenutne situacije i dva odgađanja termina konačno smo uspjeli sve organizirati, kazala je Antoniazzo.

Odabrane umjetničke popijevke za to izdanje nastale su od ljeta 1876. do kraja 1879. što znači da ih je mladi, prerano preminuli violinski virtuoz Franjo Krežma napisao u dobi od svoje 14. do 17. godine života.

Izdanje sadrži 25 pjesama skladanih na stihove najvećih njemačkih pjesnika romantizma kao što su Heinrich Heine, Nikolaus Lenau, Johann Wolfgang von Goethe i Oscar von Redwitz, od kojih je zasigurno najuglazbljivaniji Heinrich Heine. Pjesme na njihove stihove skladali su i velikani poput Franza Schuberta, Roberta Schumanna, Johannesa Brahmsa i drugih.

Izdavač notnog izdanja "Franjo Krežma - Umjetničke popijevke na stihove njemačkih romantičara" je Društvo za promicanje glazbe, plesa i glazbeno-scenske umjetnosti Hilarion u suradnji s umjetničkom organizacijom Pr@ject. Izdanje su financirali Ministarstvo kulture i HAZU, a Krežmini autografi čuvaju se i dostupni su u knjižnici HGZ-a. Uz nakladnika, umjetničkog direktora Udruge Hilarion Davora Schopfa, notografiju je napravio Stanko Juzbašić, likovno oblikovanje Snježana Grbić, a predgovor izdanju je napisala muzikologinja Zrinka Matić. Tekstove u izdanju lektorirala je Rosanda Tometić, a pripremila je i uredila Nataša Antoniazzo.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum