NAJNOVIJEJubilarne "Armonike Zad kaštela" obilježavaju četvrt stoljeća

Najavljen dolazak 50 samoukih harmonikaša

| Autor: Anđelo DAGOSTIN
Najavljena ovogodišnja fešta Armonike Zad kaštela

Njezina su posebnost harmonikaši bez formalnog obrazovanja sviranja ovog glazbala, nekadašnje zvijezde dvodnevnih istarskih vjenčanja na kojima su izvodili polke, balun, mazurke, tzv. meksikanske pjesme i zabavnu, popularnu glazbu * U nedjelju besplatan koncert Funbox banda čiji članovi dolaze iz žminjske glazbene obitelji Jelenić

 

Okruženi izlošcima koji će u subotu biti dio retrospektivne izložbe posvećene 25. obljetnici "Armonika" koje je 1995. godine utemeljio muzikolog Renato Pernić, organizatori su najavili bogat dvodnevni program. Voditeljica TZ-a Nensi Pereša Licul govorila je o važnosti manifestacije koja je preživjela i nadživjela brojne prolazne trendove. Njezina su posebnost harmonikaši bez formalnog obrazovanja sviranja ovog glazbala, nekadašnje zvijezde dvodnevnih istarskih vjenčanja na kojima su izvodili polke, balun, mazurke, tzv. meksikanske pjesme i zabavnu, popularnu glazbu. A u tom je duhu i repertoar svih ovih godina; duhovit, spontan i topao.

Najmlađi sudionik ima osam godina

Tome svakako pridonosi voditeljica programa Dorina Tikvicki koja od prvog dana vodi Armonike Zad kaštela. Dorinino neposredno, spontano vođenje programa, prepuno emocija, anegdota i šala, rezultat su zajedničke memorije. Ovogodišnji susret počinje u subotu u 19.30 sati. Nakon mimohoda harmonikaša, prigodnim će se programom predstaviti Folklorno društvo Cere; najstarije folklorno društvo u Istri, Dječji vrtić Rapčići i Osnovna škola Vladimira Gortana. Po završetku smotre prisutne će u subotu zabavljati band Veseli Istrijani.

Načelnik Općine Žminj, Željko Plavčić, podsjetio je na nagradu koja je stigla u pravo vrijeme, poklopivši se s jubilejom. Naime, u studenom prošle godine u Varaždinu, manifestaciji Armonike Zad kaštela dodijeljena je nagrada Simply the best; za očuvanje tradicijskih lokalnih običaja. Nagradu, podsjetio je Plavčić, dodjeljuje Udruga putničkih agencija i turistički časopis Way to Croatia. Ona je samo podstrek za još predaniji rad na očuvanju nematerijalne baštine. No, kako najmlađi sudionik ovogodišnjih Armonika ima svega osam godina, za to, izgleda, nema bojazni.

Umjetnički voditelj manifestacije Daniele Pernić najavio je dolazak 50 samoukih harmonikaša. Sviranje punih tonova i polutonova, koji su jednaki, neovisno o tome uvlači li se ili izvlači mijeh harmonike, specifičnost je kromatskih harmonika koje će ove subote slušati žminjska publika.

Posthumna zahvala Antunu Križancu

U Žminj dolaze četiri jubilarca; dvadeset godina nastupa bilježi Mario Kontošić, dok je Milan Cerovac na žminjsku pozornicu kročio 15 puta, a Stanko Rudan i Milenko Škrinjar slave deset godina nastupa Zad kaštela. Svi će oni, uključujući voditeljicu Dorinu Tikvicki, te Mariju Krajcar, vlasnicu kultnog žminjskog restorana Pod Ladonjon, koja od prvog dana sponzorira manifestaciju biti posebno nagrađeni. Ipak, najveća će pažnja i pijetet biti usmjereni k obitelji pokojnog, lani preminulog Antuna Križanca kojem će organizatori posthumno izraziti posebnu zahvalnost. On bi, naime, ove godine bio jedini izvođač sa svih 25 godina nastupa. Naravno, kao i uvijek, priznanja i prigodne darove dobit će svi sudionici.

Na konferenciji za medije riječima i svirkom prisutnima obratio Stanko Rudan iz Rudani, jubilarac koji na Armonike dolazi već desetljeće. Balun je zasvirao na harmonici što datira u 1970. godinu, a bila je u vlasništvu njegova oca Romana Rudana, koji je na Armonikama Zad kaštela nastupao gotovo 20 puta, dok je nije prenio na sina. Stanko je naglasio kako se prvim notama učio promatrajući oca, a njegova pak dva sina također sviraju harmoniku. Slična je situacija i u žminjskoj glazbenoj obitelji Jelenić; otac Branko godinama nastupa na Armonikama, a njegovi će sinovi Luka i Paolo, članovi Funbox benda, u nedjelju 14. srpnja zabavljati, vjeruju organizatori, brojne goste Zad kaštela. Naime, Općina Žminj i TZ Općine Žminj odlučile su povodom jubileja darovati ovaj koncert u nedjelju, dan nakon smotre harmonika. Ulaz je besplatan, a zabava uz Funbox (čiji su članovi nekad bili u žminjskom bandu Prijatelji) zagarantirana.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU
Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Aquarium − ndash; Fort Verudela
Pula: Aquarium − ndash; Fort Verudela

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum
Webcams provided by webcams.travel add a webcam