DRAŽEN KOKANOVIĆ EKSKLUZIVNO NAJAVLJUJE 4. BACKSTAGE LIVE PULA FESTIVAL

KOD PULSKE PUBLIKE PROLAZI SAMO DOBRA GLAZBA: U Istarsko narodno kazalište dolaze Habib Koite & Bamada, Melissa Aldana i Ratko Zjaca Nocturnal Four featuring John Riley

U Pulu dovodimo samo najbolje svjetske glazbenike koji izvode dobru glazbu, to je pulska publika prepoznala na čemu joj zahvaljujem. Publiku ne možete i ne smijete varati odnosno pokušati joj podvaliti trećerazredne glazbenike i iste takve koncerte. Publika to jednostavno prepozna i samo vam okrene leđa * Ove godine na 4. Backstage Live Pula dolaze tri vrhunska benda: 27. lipnja u INK-u nastupaju Habib Koite & Bamada, 9. srpnja čileanska i svjetska tenor-saksofon zvijezda Melissa Aldana, a 25. srpnja Ratko Zjaca Nocturnal Four featuring John Riley

| Autor: Mladen RADIĆ
Dražen Kokanović

Dražen Kokanović


Backstage Live Pula vraća se u Istarsko narodno kazalište - Gradsko kazalište Pula, no ovaj put organizatori neće biti opterećeni strahom od pandemije, a publika će opet moći uživati u kvalitetnom jazzu iz cijelog svijeta. Prošlih godina pred pulskom publikom nastupili su Christian McBride, Antonio Sanchez, Jason Moran, Dan Tepfer ili Avishai Cohen, da spomenemo samo neke od velikih imena jazza, no svi koji su nastupili bili su jako dobro primljeni. Što se sve sprema za ovo jazzersko ljeto na 4. Backstage Live Pula festivalu i kako su sami glazbenici doživjeli Pulu ispričao nam je organizator festivala Dražen Kokanović.

Glazbeni velikani

- Koga sve ove godine dovodite u Pulu i kada?

- Ove godine na 4. Backstage Live Pula, a kao i prethodna tri izdanja, u Pulu dovodimo tri vrhunska benda. Koncerti će se održati u lipnju i srpnju u Istarskom narodnom kazalištu, a postoji mogućnost i četvrtog koncerta koji bi se trebao održati u rujnu. I ove godine dovodimo samo glazbene velikane. U Pulu, u INK, 27. lipnja dolaze Habib Koite & Bamada, a riječ je o jednom od najvećih glazbenih zvijezdi afričke glazbe. Habib Koite u svojoj tridesetogodišnjoj zvjezdanoj karijeri održao je više od 1700 koncerata diljem svijeta tako da nas u Puli čeka izvrstan, uigran i izuzetno koncertno atraktivan sastav.

Backstage Live Pula Festival

Habib Koite

Drugi koncert održat će se 9. srpnja, a nastupit će čileanska i svjetska tenor-saksofon zvijezda Melissa Aldana. Riječ je o mladoj tenor-saksofonistici izrazito zavidne karijere. Jedina je žena u povijesti jazza koja je pobijedila na natjecanju "Thelonius Monk" u kategoriji jazz saksofona. Zgodno je napomenuti da su na tom, vjerojatno najvažnijem natjecanju za mlade jazz glazbenike u žiriju bile takve veličine kao što su Branford Marsalis i Wayne Shorter, koje smo također ugostili u Hrvatskoj. Osim toga Melissa Aldana jedina je južnoamerička glazbenica uključujući i muške glazbenike, koja je pobijedila na tom međunarodnom natjecanju. Važno je napomenuti da je Melissu Aldanu prije desetak dana Jazz Journalist Association, najvažnija i najutjecajnija svjetska udruga jazz kritičara, u svom godišnjem izboru proglasila nadolazećim glazbenikom godine.

Backstage Live Pula Festival

Melissa Aldana

U Istarsko narodno kazalište 25. srpnja također dolazi sjajna grupa Ratko Zjača Nocturnal Four featuring John Riley, kojeg čine Ratko Zjača, John Riley, Renato Chicco i Stefano Bedetti. Ratko Zjača hrvatski je gitarist, skladatelj i pedagog s istaknutom tridesetogodišnjom svjetskom karijerom. Snimio je 16 samostalnih albuma s najvećim svjetskim jazz zvijezdama - Reggiejem Workmanom, Johnom Patituccijem, Alom Fosterom i Adamom Nussbaumom te Johnom Rileyjem i drugima.

Backstage Live Pula Festival

Ratko Zjaca Nocturnal Four featuring John Riley

John Riley je jedan od najpoznatijih svjetskih jazz bubnjara i jazz edukatora. O kakvoj se veličini radi dovoljno govori da je John Riley u svojoj dugogodišnjoj karijeri nastupao s ikonama svjetskog jazza poput Stana Getza, Milesa Davisa, Milta Jacksona, Dizzyja Gillespieja… Osim toga John Riley autor je "The art of Drumming, Beyond Bop Drumming", najprodavanije jazz knjige u povijesti, o tome kako svirati bubnjeve. Redoviti je profesor bubnjeva na čuvenoj akademiji Mahnattan School of Music. U sastavu su još i vodeći talijanski glazbenici Renato Chicco (hammond B3 orgulje, klavir) i Stefano Bedetti kao jedan od najboljih europskih tenor-saksofonista.

Stilska raznolikost

Iz svega ovoga vidljivo je da je program stilski raznolik što je i intencija našeg festivala kako bismo publici približili što raznovrsnije glazbene žanrove.

- Jeste li primijetili što kod pulske publike najbolje prolazi? Jesu li njen ukus i njene reakcije različite od, primjerice, publike u Zagrebu?

- Kod pulske publike prolazi, što je naravno divno, samo dobra glazba. Kao što je jednom prilikom Louis Armstrong rekao da postoje samo dvije vrste glazbe: dobra i loša, a ne rock, blues, soul, klasična glazba, jazz glazba itd. U Pulu dovodimo samo najbolje svjetske glazbenike koji izvode dobru glazbu, to je pulska publika prepoznala na čemu joj zahvaljujem. Publiku ne možete i ne smijete varati odnosno pokušati joj podvaliti trećerazredne glazbenike i iste takve koncerte. Publika to jednostavno prepozna i samo vam okrene leđa. Jako je važno istaknuti da smo kod pulske publike stekli povjerenje na način da publika dolazi na koncerte koje radimo u INK-u za čije autore možda nije ni čula ili ih nije ni slušala, ali nam kao organizatorima jazz koncerata vjeruje jer znaju da dovodimo u Pulu samo glazbenike svjetskog ugleda.

- Hoće li ove godine biti manje nervoze u organizaciji s obzirom na popuštanje epidemioloških mjera?

- Naravno. Prošle je godina zaista bilo prokleto stresno organizirati festival u Puli, ali u cijelom tom pandemijskom užasu nismo htjeli odustati od organizacije koncerata bez obzira na sve probleme pri organizaciji kako bismo našoj vjernoj publici, našim glazbenicima, a i nama samima omogućili vrhunske jazz koncerte i zajedničko druženje.

- Kad smo već kod toga, vidjelo se prošle godine koliko je glazbenicima koje ste doveli nedostajala svirka. Kakva je bila atmosfera u backstageu, što su vam rekli nakon koncerata?

- Nakon koncerta u backstageu vladala je euforija zbog ponovnog sviranja pred publikom, druženja s publikom i mogućnosti izlaska na pozornicu nakon gotovo godinu i pol dana apstinencije od koncertnih nastupa. Glazbenici su nam bili izuzetno zahvalni što smo im omogućili nastup ispred pulske publike zato što se te godine u Europi održavalo jako malo festivala. Mi smo bili jedni od rijetkih koji su organizirali festival u Europi zbog dobro poznatih problema (organizacijskih i financijskih), a muzičari su nam na tome neizmjerno zahvalni.

Zvjezdana ekipa

- Možda je nezahvalno isticati najbolji prošlogodišnji koncert, ali čini mi se da su najbolje prošli Antonio Sanchez i društvo. Kako je s njima bilo surađivati, tim više što McCaslinu, Colleyju i Sanchezu to nije bio prvi nastup u Puli?

- S Antonijom Sanchezom sam dugogodišnji prijatelj. Nastupao je u Zagrebu više puta s najvećim svjetskim jazz zvijezdama poput Dianne Reeves, Pet Metheney… Zgodno je napomenuti da me Oliver Dragojević za svoj koncert u njujurškom Carnegie Hallu 2008. zamolio da mu "složim" istaknutog američkog jazz bubnjara i klavirista. Za Oliverov sam koncert dogovorio nastup Sancheza i istaknutoga američkog klavijaturista Jasona Lindnera, koji isto uskoro dolazi u Pulu. Na tom su se koncertu upoznali naša istaknuta jazz pjevačica svjetskog glasa Thana Alexa i Antonio Sanchez i uskoro nakon koncerta su se i vjenčali. Naravno koncert Antonija Sancheza i zvjezdane ekipe iz njegova benda u Puli bila je čista divota slušati u čemu u potpunosti imate pravo.

Backstage Live Pula Festival

- Backstage Live Pula plod je vaše inicijative, no kako se u tome našla i snašla Željkica Makanec?

- Željkica Makanec moja je dugogodišnja prijateljica i dio je profesionalnog tima Menarta, jedne od najznačajnijih izdavačkih kuća ovih prostora s kojima imam vrlo uspješnu suradnju po pitanju PR-a i marketinga mojih festivala. U prošlosti sam sa Željkicom povremeno zajednički radio na pojedinačnim koncertima gdje sam prepoznao njezinu izrazitu kvalitetu u organizaciji koncerata, pouzdanosti i bilo nam je zabavno raditi skupa pa sam Menartu odnosno Željkici predložio stalnu suradnju pri organizaciji Backstage Live Pula Festivala i Zagreb Jazz Festivala. Kada radite tako zahtjevne festivale u organizacijskom i financijskom smislu, kada postoje stotine poslova nad kojima morate imati kontrolu i dobro ih organizirati da sve štima, važno je imati apsolutno pouzdane suradnike na čiji rad "ne morate obraćati pažnju" jer znate da sve štima. Kada radite s ovako velikim svjetskim zvijezdama s kojima mi radimo u zadnjih 20 godina, nemate pravo na pogrešku jer tako velike zvijezde mogu nastupati gdje žele, kada žele i za koliko god novaca žele. Mi smo se dosad pokazali kao jedni od najboljih organizatora jazz festivala u Europi za što smo primili brojna europska i svjetska priznanja, a tim priznanjima svakako je doprinijela i Željkica Makanec.

Pula prije Zagreba

- Koncerti u Puli nisu jedino što radite. Što je još u planu?

- Svake godine organiziram i jazz festivale u Zagrebu. Ove godine je kuriozitet da će se u Zagrebu održati koncerti koji su se prethodnih godina održali u Puli. Ove se godine slavi 100. godišnjica rođenja Charlesa Mingusa koji je uz Dukea Ellingtona najveći kompozitor jazz glazbe u povijesti. Tom prigodom u Zagreb u koncertnu dvoranu Vatroslav Lisinski dovodimo Puljanima dobro poznati Mingus Big Band. Također, u Zagreb dovodimo i briljantnu pjevačicu Somi koja je također nastupala u Puli, a u Zagreb je dovodimo zato što je snimila sjajan album posvećen glazbi velike Miriam Makeba. Izgleda da se prvo slušaju vrhunski glazbenici u Puli, a tek onda u Zagrebu (smijeh).

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum