Hrvatskom ne želi imati više ništa

JOHNNY ŠTULIĆ OD CROATIA RECORDSA TRAŽI GOTOVO MILIJARDU EURA

| Autor: Glas Istre
Branimir Johnny Štulić (Snimio Matko Biljak / Cropix)

Branimir Johnny Štulić (Snimio Matko Biljak / Cropix)


Visoki upravni sud presudio je nedavno da Croatia Records više ne smije raspolagati fonogramima snimljenima prije 1993., odnosno prije privatizacije bivšeg Jugotona.

Sud je odbio žalbu Croatia Recordsa na ranije presude kojima je utvrđeno da u postupku pretvorbe i privatizacije društvenog poduzeća Hrvatska naklada zvuka i slike, pravne sljednice Jugotona, među vrijednostima društvenog kapitala nisu procijenjeni i spomenuti fonogrami. Riječ je o fonogramima, odnosno originalnim prvim snimkama izvođača kao što su Azra, Bijelo dugme i Novi fosili...

Branimir Johnny Štulić često je spominjao to pravo vlasništva nad tim materijalima, a u četvrtak se za Zadarnews ekskluzivno oglasio o najnovijoj presudi.

"Meni to izgleda kao ona 'sjaši Kurta, da uzjaše Murta", kazao je Štulić.

"Ispada da ono što je vrijedno, to spada u kulturno blago i to je državno kulturno blago, a ono ostalo nije važno. Sad se ja nadam da ja ne spadam u kulturno blago, jer nemam veze s Hrvatskom, a s državom Hrvatskom pogotovo. To je moje. Vidim da postoji na stotine udruženja za ovce, koze, svinje, fonograme, izvođače i Bog te pita što, a samo ja radim i stvaram profit", izjavio je.

"Ja sam u goroj situaciji nego Isus. On je morao pet 'hiljada ljudi nahraniti jednim kruhom', a ja moram milijune. Pa to je nemoguće", kazao je bivši frontmen Azre Štulić, ustvrdivši kako je 'Jugoton od osnivanja bio ilegalna i nacionalizirana firma'.

"Bez centa napravio sve, ali sam apsolutno sve plaćao. Sve što su oni radili je nelegalno, ali ja sam sve svoje troškove plaćao, sve legalno. Oni nikad nisu plaćali nikakve namete pošto cijela takozvana muzička industrija, Jugoton, Zamp, Sokoj i sva ova parazitska udruženja koja postoje, to je samo izvoz sredstava i njima nitko ništa ne može. Jer ti ako nekoga ubiješ, imaš svoja prava. Međutim, ako ti sviraš neku pjesmu i ne platiš to što sviraš, kasnije se o tome ne razgovara. To samo znači da su zaštićeni kao bijeli medvjedi zbog izvoza sredstava. Ništa drugo ne postoji, to je naprosto šibicarenje umotano u celofan", ogorčeno je rekao.

Dodao je kako mu je, prema njegovoj procjeni, Croatia Records dužna 999 milijuna eura te najavio što će dalje poduzeti nakon nove presude Visokog upravnog suda Republike Hrvatske.

"Probao sam prije četiri, pet godina, ali unutar 24 sata ti advokati postanu advokati Croatia Recordsa. U 24 sata. Kažu mi da zaboravim na sve i da živim od sviranja na radiju. Pojela maca. Doslovno tako", ističe.

Na pitanje znači li to da ne može pronaći odvjetnika u Hrvatskoj, Štulić odgovara:

"Tko će se usuditi? Ako ti ne platiš pretplatu ili pjesmu koju sviraš, ako ne platiš njima ili ako ne platiš stan mjesec dana, ide odmah izvršenje i gotovo. To je sve 200, 300, 1000 eura, a ovo je milijarda. Poslie šest mjeseci od 100 posto 90 ide meni, oni su samo štamparija, a 10 posto ide njima. Tu su i kamate, skinuli su i moj copyright Azra Music. Oni su se ogriješili s apsolutnim uživanjem. To je naprosto čisto robovlasništvo", pojašnjava Štulić.

Naglašava kako ne govori o autorskim pravima, jer je to jedno, a izdavaštvo je nešto sasvim drugo. Ističe kako je, uprkos činjenici da nije potpisao ugovor s Croatia Recordsom, ova firma prodavala njegovu imovinu.

"Ja s Hrvatskom ništa nemam. Niti je vidim, niti je čujem",  dodao je.

Naveo je kako je Hrvatsku posljednji put posjetio u svibnju 1991. godine. Tada je snimao dokumentarac o sebi u Sarajevu, a s obzirom na to da su aerodromi bili zatvoreni, otišao je u Beograd, jer su jedino tamo aerodromi bili u funkciji.

U nastavku razgovora je dodao kako nema namjeru snimati nove pjesme ni želi organizirati nove turneje. Jedino što želi jest da mu Croatia Records isplati dug, izjavio je, među ostalim, Štulić u ekskluzivnom razgovoru za Zadarnews.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater