U ROVINJU NASTUPILI DIEGO I DENIS GOLDIN

GLAZBENI POUČAK: Dva roga, jedna strast

| Autor: Aleta BRATTONI
Diego i Denis Goldin u rovinjskom Multimedijalnom centru

Glazbenici su svoj edukativni koncert u Rovinju počeli vrlo kratkom kompozicijom kako bi publici najprije dočarali sam zvuk roga, a nastavili su s Mozartovim djelima. U nastavku su izveli i neke od popularnih melodija klasične glazbe, kao i nekoliko tipičnih melodija za rog, a na programu je bio i glazbeni kviz

Nakon ljetne pauze, "Glazbeni poučak" vratio se ove srijede u rovinjski Multimedijalni centar uz braću Diega i Denisa Goldina koji su održali edukativni koncert naslovljen "Dva roga, jedna strast“, kojim su publici predstavili i približili taj instrument. Radi se o specijalnim gostima jer je Diego upravo na "Glazbenom poučku" prije 12 godina svirao kao gost, učenik koji je tada bio na samom početku svog glazbenog obrazovanja, dok je sada nastupio u ulozi budućeg profesora roga uz svoga brata Denisa, koji je trenutno jedini profesor tog instrumenta u Istri.

Brojna priznanja

Inače, Diego Goldin je sudjelovao na mnogo natjecanja na državnoj i međunarodnoj razini osvojivši, između ostalog, apsolutnu prvu nagradu s najviše osvojenih bodova svih kategorija, u disciplini rog na državnom natjecanju u Varaždinu. Osim toga, dobitnik je posebnog priznanja za postignute izvrsne rezultate koje dodjeljuje agencija za odgoj i obrazovanje te Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta.

Diego Goldin je ovih godina nastupao na brojnim koncertima diljem Hrvatske. Godine 2013. snimio je svoj prvi nosač zvuka "Krasna zemljo" posvećen stotoj obljetnici istarske himne kojeg je izdala Istarska županija – Upravni odjel za kulturu.

Njegov stariji brat Denis Goldin upisao je Glazbenu školu Ivana Matetića Ronjgova u Puli gdje je u samo godinu dana položio svih šest razreda osnovne glazbene škole, a zatim paralelno upisuje Srednju glazbenu školu u Puli, teoretski smjer, te Srednju glazbenu školu Pavla Markovca u Zagrebu, instrumentalni smjer rog. Potom   upisuje Muzičku akademiju, te je dobitnik posebne Rektorove nagrade. Usavršavao se kod mnogih svjetski priznatih pedagoga, a od 2007. godine radi kao profesor mentor roga u osnovnoj i srednjoj Glazbenoj školi u Puli. Njegovi učenici redovito sudjeluju na raznim natjecanjima na kojima osvajaju prve i druge nagrade.

Učenje kroz igru

Glazbenici su svoj edukativni koncert u Rovinju počeli vrlo kratkom kompozicijom kako bi publici najprije dočarali sam zvuk roga, a nastavili su s Mozartovim djelima. U nastavku su izveli i neke od popularnih melodija klasične glazbe, kao i nekoliko tipičnih melodija za rog.

U stankama između izvedbi, Diego i Denis Goldin su učenicima, kojima su ovakvi koncerti prvenstveno i namijenjeni, ali i ponekim gostima, objasnili kako je izrađen rog, koji se sve efekti njime mogu proizvesti, a sve to na zanimljiv način i uz sudjelovanje publike kroz igru. Osim toga, dijelili su i materijale, odnosno prospekte u kojima je pojašnjeno kako se proizvodi rog. Publika je bila vrlo aktivna, postavljajući pitanja i sudjelujući u igrama. Za kraj, glazbenici su im priredili kviz u kojemu su svirali kratke dijelove melodija koje se pojavljuju u filmovima, dok je publika pogađala o kojim je filmovima riječ.

"Glazbeni poučak", koji Pučko otvoreno učilište Grada Rovinja od 2006. godine ostvaruje u suradnji s Istarskim pododborom Hrvatskog društva glazbenih umjetnika, nastavlja se već 23. listopada kada u goste dolaze Ivana Volf, profesorica Glazbenog odjela Osnovne škole Vladimira Nazora i Neven Tenčić, njen kolega iz područnog odjela Žminj. Ova će dva vrsna muzičara i pedagoga pripremiti iznenađenje koncertom naslovljenim "Pedeset nijansi harmonike". Koncert započinje u 18 sati u rovinjskom Multimedijalnom centru, a ulaz je, kao i za sve koncerte, slobodan.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini