GLAZBENI POUČAK

Glazbena Istra bez granica Aleksandre Santin Golojka

| Autor: Aleta BRATTONI
Aleksandra Santin Golojka predočila je kako je glazba na našim prostorima u 19. stoljeću činila sastavni dio života

Aleksandra Santin Golojka predočila je kako je glazba na našim prostorima u 19. stoljeću činila sastavni dio života


U Rovinju je održano još jedno izdanje Glazbenog poučka, ciklusa edukativnih koncerata. Ovaj put naslov predavanja bio je "Istra bez granica", a bila je riječ o tome kako je glazba na našim prostorima u 19. stoljeću činila sastavni dio života. Aleksandra Santin Golojka, inače umjetnička voditeljica Glazbenog poučka, publiku je podrobnim i slikovitim opisima tadašnje povijesne i društvene situacije vodila kroz program. Osim toga, na klaviru je nadahnuto odsvirala elegiju grofa Rote, preludij Antonia Smareglie iz opere "Istarska svadba", ali i intermezzo iz opere "Silvestrovo". Nisu izostali niti skladatelji Matko Brajša Rašan, Alfredo Martinz i Ivan Matetić Ronjgov.

Aleksandra Santin Golojka osim u Hrvatskoj i Italiji, nastupa u Sloveniji i Irskoj, solistički i kao korepetitor, te je urednica i producentica CD-a "Zvuci Istre". Dobitnica je više nagrada na različitim natjecanjima. Od 1993. do 1999. predavala je glasovir pri Osnovnoj glazbenoj školi Slavka Zlatića u Poreču, i bila voditeljica. Članica je Hrvatskog društva glazbenih umjetnika od 2004. godine, koordinatorica Istarskog pododbora od 2011. do 2016. godine i članica Udruge za očuvanje spomena na istarske skladatelje.

I ovaj je koncert iz ciklusa Glazbeni poučak bio besplatan za sve građane, u prvome redu za učenike i studente Projekt je nastao u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta Grada Rovinja i pulskog ogranka HDGU-a, uz autorice Aleksandru Santin Golojku i Natašu Dragun, a pokrovitelji su Grad Rovinj, lokalna Turistička zajednica, te Istarska Županija – Upravni odjel za kulturu i zavičajnost.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater